Z londýnského taxi se stal obytný vůz. Je to hybrid téměř za dva miliony

Britská společnost London Electric Vehicle Company, která vyrábí moderní provedení klasických taxíků pro Londýn, představila koncept obytného vozu pro rodinu s obdobným designem. Na palubě si veze elektrickou kuchyňku, manželskou postel i stan.

Obytné vozy a karavany jsou hitem koronavirové doby. A tak se do jejich výroby hrnou i značky, u kterých bychom to ještě před nedávnem nečekali. To je i případ společnosti London Electric Vehicle Company (LEVC), která patří pod křídla čínské automobilky Geely. Firma produkuje vozy taxislužby klasického střihu pro Londýn. Teď se rozhodla, že v podobném stylu bude vyrábět i obytný vůz.

Pro novinku nazvanou e-Camper posloužila jako základ městská dodávka VN5. Typicky dopředu protažená příď s vysokou čelní maskou a kulatými světlomety jsou stejné. Shodný design mají právě i londýnské taxíky. Obytný vůz ale dostal dozadu místo panelů okna.

Místo pro čtyři i kuchyňka

V kabině najdeme poměrně jednoduchý, ale funkční prostor. Malá kuchyňka je vybavena elektrickým vařičem. Sedačku pro dva lze rozložit na manželskou postel. Nechybí ani výsuvný stolek. Auto je vybaveno výklopným stanem, díky kterému je pak možné ve voze stát. Na spaní v něm lze rozložit další dvě místa. Do kempu tak může vyrazit čtyřčlenná rodina.

LEVC zatím nezveřejnil podrobnější parametry pohonu. Informoval jen o faktu, že půjde o hybrid schopný ujet 98 kilometrů čistě na elektřinu. Celkový dojezd je ale 500 kilometrů díky spalovacímu motoru, který se vloží do hry, když dojde energie v 31kWh baterii. Elektromotor by mě pohánět zadní kola, vpředu najdeme benzinovou jednotku s objemem 1,5 litru.

Zatím není jasné, kolik obytných hybridů ve stylu londýnských taxi firma vyrobí a zda budou k mání i mimo britský trh. Auto by se ale mělo veřejnosti představit v druhé polovině letošního roku. Cena bude 62 250 liber, v přepočtu 1 867 500 korun.

Tagy: