Za obraz malíře Botticelliho padla v aukci rekordní suma v řádu miliard korun

Botticelli za 2 miliardy

Vzácný obraz Sandra Botticelliho, jedno z posledních děl malíře v soukromém vlastnictví, se prodal v newyorské aukci za 92 milionů dolarů (v přepočtu necelé dvě miliardy korun). Jedná se o rekordní částku, za kterou bylo Botticelliho dílo v aukci vydraženo. Informoval o tom web CNN.

Portrét mladého muže držícího medailon pocházející z konce 15. století patří mezi zhruba desítku dochovaných děl slavného italského malíře Sandra Botticelliho. Podle aukční síně má jít o vůbec nejdražší dílo renesančního umělce, které se kdy v aukci objevilo, a nejcennější dílem starých mistrů, které kdy bylo prodáno v síni Sotheby's.

„Tento Botticelli je ve všech ohledech mnohem velkolepější, než jsme dosud na trhu viděli. Tak kvalitní obraz v natolik dobrém stavu, který symbolizuje renesanci, již známe z Florencie. Nic takového jsme za celý život neviděli,“ uvedl manažer aukční síně Sotheby's Christopher Apostle.

Před 40 lety byl obraz koupen za méně než 22 milionů

Botticelliho portrét byl majitelem koupen v roce 1982 za něco málo přes milion dolarů (21,6 milionu korun). Zajímavostí je, že neidentifikovaný mladík na Botticelliho obraze drží kulatý obraz (tzv. rondel), na kterém je náboženský výjev sienského malíře Bartolomeo Bulgariniho ze 14. století.

Známějšími Botticelliho obrazy jsou pak Zrození Venuše nebo Jaro. Ačkoliv byl malíř za svého života oslavován, po jeho smrti v roce 1510 jeho odkaz relativně zmizel a zájem o umělcovo dílo znovu vzrostl až koncem 19. století.

Botticelli maloval portréty jen zřídka. Většinu své kariéry se soustředil na náboženské výjevy a obrazy klasické mytologie. Podle dostupných informací se jeho maleb dochovalo asi deset, přičemž téměř všechny jsou v muzejních sbírkách.

Jedná se o druhý obraz, který od doby, kdy kvůli pandemii začala Sotheby's živě streamovat aukce, překonal částku 80 milionů dolarů. Tím prvním byla Aischylova Oresteia od malíře Francise Bacona. Prodána byla v červnu minulého roku za 84,5 milionu dolarů (1,8 miliardy korun).

Tagy: