Otec z Klatovska surově ubodal 14letého Adama v den jeho narozenin. Trest ho ale mine

Muž ubodal svého nevlastního syna v den jeho narozenin

Policie zastavila stíhání muže, který ubodal svého syna

Muž, který na Klatovsku v polovině března surově zavraždil svého nevlastního syna v den jeho narozenin, nebude za svůj čin potrestán. Policisté ho přestali trestně stíhat. Podle znalců má trpět psychickou poruchou.

Tragédie se stala v polovině března v obci Dešenice, kde chlapec žil s otčímem a prarodiči. Muž měl dítě škrtit, pobodat a nakonec mu podříznout hrdlo. Sám se potom bodl do krku a skočil z balkonu rodinného domu. Vyšetřovatelé ho teď zprostili obvinění.

„Na základě znaleckého posudku z oboru zdravotnictví odvětví psychiatrie státní zástupce Krajského státního zastupitelství v Plzni trestní stíhání muže zastavil, neboť byl v době spáchání skutku nepříčetný,“ uvedla policejní mluvčí Eva Červenková.

Štáb Krimi zpráv telefonicky hovořil s ředitelkou základní školy, kam 14letý chlapec chodil. Tu informace, že byl jeho nevlastní otec v době spáchání trestného činu nepříčetný, zaskočila. „Když jsem se to dozvěděla, tak mě to zaskočilo. Když se objevoval jen na třídních schůzkách, tak nepůsobil, že by byl nějakým způsobem nevyrovnaný,“ uvedla pro CNN Prima NEWS Alena Linhartová.

Přestože policisté zastavili trestní stíhání obviněného muže, věc tím nekončí. Teď bude na soudcích, aby rozhodli, zda může být muž pro své okolí nebezpečný, a popřípadě ho umístili do jedné z léčeben. Konkrétně do zabezpečovací detence, která je umístěna uvnitř věznice. Pokud se bude jeho léčba dobře vyvíjet, může se pacient po pár letech vrátit zpět do běžného života.

To ale podle námi osloveného psychoterapeuta nemusí vždy dopadnout dobře. „Jeden ten příběh byl o člověku, který byl propuštěn z léčby a vlastně napadl knihovnici na vesnici nedaleko a ona to odskákala životem. Je to velká odpovědnost toho, kdo o tom rozhoduje, jaké má informace. Já si myslím, že do hlavy není možno vidět,“ popsal Miroslav Jirman.

Incident zasáhl i do života žáků a učitelů základní školy v Nýrsku. Na památku tam vysadili sakuru, u níž podle ředitelky spolužáci na chlapce často vzpomínají.

Tagy:
vražda nepříčetnost otčím Klatovsko okres Klatovy Dešenice Krajské státní zastupitelství v Plzni