Žádná závislost. Za vraždou dívky na jihu Čech stála mužova osobnost, míní psycholog

Hraní počítačových her může způsobit závislost

Pokračování vraždy v Protivíně

Jen málokdo ze sousedů by čekal, že se v klidném domě v Českých Budějovicích stane něco tak brutálního. Dívka se zde pohádala s mladým mužem na společné chodbě, on ji pak zatáhl do bytu, kde ji rdousil a následně utopil. Tělo pak rozřezal a hodil do lesa u Protivína.

Pro řadu lidí byl šokující právě motiv vraždy. Dívka měla souseda rušit při hraní počítačových her. Redakce Krimi zpráv s obyvateli z okolí domu, kde oba lidé bydleli, mluvila. Někteří 27letého muže pravidelně potkávali. Říkali, že vypadal jako klidný a bezkonfliktní člověk.

Událost je však natolik vyděsila, že odmítli cokoliv říci přímo na kameru. Že se jednalo o na pohled bezproblémového muže, potvrdila i policie. „Byl zaměstnány, žil sám. Byl však závislý na počítačích, filmech a žil ve svém virtuálním světě,“ uvedla vyšetřovatelka Renáta Míková.

K činu se přiznal a spáchal sebevraždu

Muž měl čistý trestní rejstřík. Někteří si myslí, že právě hraní počítačových her mohlo stát za jeho brutálním činem. Podle psychologa to tak ale není. Důležitou roli prý sehrála mužova osobnost. „Základní agresivní rysy bývají zesílené, enormně zesílené. Může tam být negativní vztah vůči společnosti, proto se od ní dotyčný člověk izoluje,“ podotýká psycholog Jiří Brančík.

Lidé z okolí 21leté dívky vnímají celou událost jako obrovskou tragédii. Těžko se dokáží smířit s tím, co se stalo, natož to pochopit. Muž se policii k činu přiznal, později v cele vazební věznice spáchal sebevraždu – oběsil se na prostěradle.

Tagy: