Záběry masivního lesního požáru u Býkovic. Do akce se zapojilo 135 hasičů a dva vrtulníky

U Býkovic se objevilo nové ohnisko v lese. Hasiči opět vyhlásili 3. stupeň poplachu

Dva požáry lesa ve středu odpoledne a večer likvidovali jihomoravští hasiči u Býkovic na Blanensku. S větším ohněm bojovali celé středeční odpoledne, po jeho dohašení byl ohlášen další požár nedaleko prvního místa. Oba požáry jsou uhašené, šest jednotek dobrovolných hasičů až do rána dohlíželo na požářiště, řekl mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška. Požáry zasáhly plochu asi 2,5 hektaru, škoda je 750 tisíc korun. Jejich příčiny vyšetřovatelé zjišťují.

„Poté, co skončila činnost u prvního požáru, jsme dostali informaci, že o několik stovek metrů dál vypukl druhý požár porostu. Opět jsme tedy na místo povolali jednotky. Druhý požár byl menšího rozsahu, hořela plocha maximálně 100 krát 100 metrů,“ uvedl Mikoška. Před půlnocí dostali hasiči požár pod kontrolu, ještě hodinu jej dohašovali. Až do rána pak na obě místa dohlíželi dobrovolní hasiči. Oba požáry evidují jako dvě různé události.

Středeční odpolední požár hasiči likvidovali od 15:00 do 21:00, na místě zasahovalo 135 hasičů, s likvidací ohně pomáhal i vrtulník. Při zásahu se lehce zranil jeden z hasičů, po ošetření ale pokračoval v práci, nebylo nutné jej přepravit do nemocnice.

ČTĚTE TAKÉ: Seniorku ve Znojmě srazil autobus. Záchranáři ji oživovali dlouho, popsala svědkyně

V Jihomoravském kraji platí kvůli suchu od 11. července období zvýšeného nebezpečí vzniku požárů, což je spojené s preventivními opatřeními. V místech se zvýšeným rizikem požáru je zakázáno například rozdělávat nebo udržovat otevřený oheň, odhazovat hořící nebo doutnající předměty či používat zábavní pyrotechniku a jiné obdobné výrobky. Jde o místa jako lesní porosty, suché travní porosty, plochy zemědělských kultur či o sklady sena, slámy a obilovin.

Hasiči rozeznávají čtyři poplachové stupně. Nejzávažnější je čtvrtý, který bývá vyhlašován jen v mimořádných situacích.

Tagy:
požár hasiči oheň okres Blansko Býkovice