Záběry z bojů: Okupanti zaznamenali devastující útok. Ukrajinci zasáhli raketovou základnu

Na sociálních sítích se objevily záběry, které mají ukazovat významné technické ztráty Kremlu. Pořídili je sami Rusové, jejichž komplex s protiletadlovým raketovým systémem S-300 byl tvrdě zasažen.

Video pořízené u města Chaplynka v Chersonské oblasti ukazuje hustý dým vycházející z místa, kde měl mít ruský agresor raketovou základnu, konkrétně střely protiletadlového systému S-300. Jeden z vojáků, vzdálený od výbuchu zhruba kilometr, prostřednictvím vysílačky informuje ostatní o ničivém útoku a vyzývá je, aby opustili své pozice. Okolnosti záběrů nelze nezávisle ověřit.

Jde o další komplikaci pro okupující stát týkající se raket S-300. Web Ukrinform informuje, že kvůli logistickým problémům a nemožnosti rychlého servisu techniky v bojových podmínkách zasílají ruské jednotky po předčasném selhání modernizované systémy protivzdušné obrany zpět výrobcům.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ukrajinci vystavili ruské armádě tvrdý účet. Za jediný den měl Kreml přijít o tisíc vojáků

Masivní ztráty Rusů

Podle britských zpravodajských služeb činí celkové ztráty ruských vojáků na Ukrajině od začátku totální invaze již 200 tisíc lidí. V současné době Putin ztrácí až dva tisíce ozbrojenců za každých 90 metrů dobytého území na východní Ukrajině, tvrdí zpravodajci NATO.

Přesně před rokem – 19. února 2022 – zbývalo pět dní do zahájení ruského útoku na Ukrajinu a napětí na hranicích eskalovalo. Putin tehdy přikázal své armádě, aby zahájila cvičení s jadernými zbraněmi. Proruští separatisté na Donbasu mezitím vyhlásili mobilizaci svých sil. Vedle toho tajné služby USA hlásily, že rozkaz připravit se k invazi na Ukrajinu dostali i ruští vojáci.

Tagy:
Ukrajina Rusko protivzdušná obrana Chersonská oblast S-300 válka Chaplynka