Začala sezona alergií. Expertka popsala, jaké bylinky mohou pomoci a čeho se vyvarovat

Bylinkářka Hana Yasminka Tavlaridis

Bylinkářka radí jak na alergie

Začala sezona alergií a mnozí lidé se potýkají s pálením očí nebo sennou rýmou. Kromě léků ale mohou pomoci například některé bylinky. O jejich blahodárných účincích promluvila ve vysílání CNN Prima NEWS bylinkářka Hana Yasminka Tavlaridis.

Po mírné zimě přišlo dřívější jaro, které s sebou mimo jiné přináší dřívější nástup pylové sezony. Až třetinu dospělé populace v jarních měsících potrápí pylová alergie. Jedním z jejích příznaků je pálení očí či senná rýma. „Nedám dopustit na černuchu setou. Její semena totiž obsahují nigellin, který se používá jako antihistaminikum. Olej si stačí natřít kolem očí a nosu a příznaky alergie ustoupí,“ poradila ve vysílání CNN Prima NEWS bylinkářka Hana Yasminka Tavlaridis.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Čtyři druhy jara a tři různá data. Jak se v ročním období vyznat a jaké svátky k němu patří?

Někteří mohou trpět také křížovou alergií. „Ti, co vědí, že trpí na jarní alergie, by měli vynechat tři věci v syrovém stavu, a to celer, mrkev a jablko,“ popsala Tavlaridis. Vyvarovat by se alergici měli také hortenziím nebo narcisům. „Nevím o nikom, kdo by měl alergii na tulipány nebo růže, ale narcisy a hortenzie mohou způsobit alergie,“ upozornila bylinkářka.

Podotkla, že při alergiích je důležitá také vnitřní očista. K tomu je vhodná například orsej jarní. „Musí se nasušit a poté stačí hrstka do konvičky a pít šálek třikrát denně. Při alergiích je totiž potřeba podpořit játra,“ řekla Tavlaridis.

Více o blahodárných účincích některých bylinek se dozvíte ve videu v úvodu článku.

Tagy: