Zahrádky restaurací by se mohly podle prezidenta Asociace hotelů a restaurací ČR Václava Stárka namísto 25. května otevřít už na konci dubna, pokud to epidemiologická situace umožní. Rozhodně by měly být s obsluhou, aby restaurace nemusely používat neekologické plastové nádobí. Důležité je také stanovit konkrétní režim jejich fungování. Řekl to na úterní tiskové konferenci.
„Je třeba zpracovat jasný program, jak budou restaurace v první fázi otevřeny,“ řekl Stárek. Zahrádky podle něj nemohou fungovat například bez umožnění přístupu hostů do zázemí restaurací na toaletu. Zásadní je také, aby lidé mohli odložit roušku.
Zahrádky podle něj nemohou fungovat bez obsluhy. Musejí se proto naplánovat cesty číšníků, aby se nepotkávali ti, kteří občerstvení přinášejí, s těmi, kteří ho sbírají ze stolů. Podle Stárka není významný rozdíl mezi vnitřním a venkovním prostorem, ale respektuje rozhodnutí vlády.
Gastronomické provozy nyní mohou jídlo a nápoje prodávat tzv. přes ulici nebo prostřednictvím dovážky. Harmonogram, který vláda představila minulý týden, počítá s tím, že od 25. května by mohly restaurace otevřít zahrádky a od 8. června by mohly veřejnosti zpřístupnit i vnitřní prostory.