Zelenskyj pokračuje ve změnách v čele armády. Jmenoval velitele, který nahradí Syrského

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj jmenoval novým velitelem pozemních sil Oleksandra Pavljuka, který byl tento týden odvolán z funkce prvního náměstka ministra obrany. S odvoláním na prezidentův dekret o tom v neděli informují tiskové agentury. V čele pozemních vojsk Pavljuk vystřídá Oleksandra Syrského, kterého prezident v týdnu jmenoval hlavním velitelem ukrajinských ozbrojených sil po odvolaném Valeriji Zalužném.

Změnám v nejvyšším velení ukrajinské armády předcházely měsíce spekulací v médiích o neshodách mezi hlavou státu a Zalužným ohledně dalšího vedení války proti Rusku, která trvá už téměř dva roky. Ukrajinská média v minulých dnech spekulovala, že novým velitelem pozemních vojsk se nejspíše stane právě generálporučík Pavljuk, který funkci náměstka zastával zhruba rok.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vraždící Číňané či Syřané ve službách Ruska? Neumí střílet a krmí naše děla, říká Ukrajinec

Zelenskyj ve čtvrtek nejdříve oznámil změnu ve funkci hlavního velitele ozbrojených sil a v pátek informoval, že do čela generálního štábu se místo Serhije Šaptaly postaví Anatolij Barhylevyč. Oběma novým velitelům pak vybral i několik zástupců.

Syrského budou zastupovat plukovníci Vadym Sucharevskyj, který se má zaměřit na bezpilotní systémy, především rozšíření schopností ukrajinských vojáků v zacházení s drony, a Andrij Lebedenko, který bude mít na starosti technologické inovace.

Třemi novými zástupci náčelníka generálního štábu Barhylevyče jsou brigádní generálové Volodymyr Horbaťuk, který se má zabývat řízením a plánováním, Oleksij Ševčenko zodpovědný za logistiku, a Mychajlo Drapatyj, který bude mít na starosti výcvik.

Ukrajině se nepodařilo od konce roku 2022 dobýt zpět významnější část svého území. Po neúspěchu protiofenzivy zahájené loni v červnu převzala na podzim iniciativu ruská armáda, především na východní frontě.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Rusové jsou krůček od dobytí důležitého města. Zachrání nás jen zázrak, přiznávají Ukrajinci

Tagy:
válka armáda Ukrajina Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj válka na Ukrajině Oleksandr Stanislavovyč Syrskyj Oleksandr Pavljuk