Vraždící Číňané či Syřané ve službách Ruska? Neumí střílet a krmí naše děla, říká Ukrajinec

Řady ruských okupantů jsou čím dál pestřejší. Podle Ukrajinců posílají na frontu i čínské, indické či syrské „dobrovolníky“, kterým – stejně jako mnohým lidem v okrajových oblastech Ruska – slibují slávu a bohatství. Následně je pošlou s nejzákladnějším výcvikem na frontu, kde „krmí děla“, řekl redakci CNN Prima NEWS ukrajinský voják Anatolij, jehož rukama prošly desítky nepřátelských zajatců. Někteří byli právě z Číny, Indie či dokonce Sýrie. „Jsou to sice jednotky lidí, ale co jsem slyšel, objevují se čím dál častěji. Sotva umí střílet,“ poznamenal.

Jak sám přiznává čtyřiatřicetiletý Anatolij, není žádný velký bojovník. Kdysi pracoval jako úředník ve Lvově, nyní v zadních vojích na Donbase spadá pod podpůrné útvary, které se starají o logistiku – a podle situace také o zajaté nepřátelské vojáky. V drtivé většině případů se setkává s Rusy z celé země, od rodáků z Jekatěrinburgu po obyvatele sibiřského Jakutska.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Katastrofální ruský útok na videu. Tanky se vyřadily navzájem, pak si obrněnce podaly drony

Jednou za čas ovšem narazí také na poměrně „exotické zajatce“. Například Číňany. „Jsou to sice jednotky lidí, ale i tak. Už loni na podzim kolegové z fronty hlásili, že zajali nějakého čínského dobrovolníka. Byl jsem zvyklý na vojáky s asijskými rysy ze sibiřských oblastí, ale Číňan pro mě byl novinkou,“ přiznal Anatolij redakci CNN Prima NEWS přes aplikaci Signal, kterou používá i pro komunikaci s rodinou či humanitárními pracovníky.

VIDEO: Ukrajinci udeřili na Rusy s drony, spustili déšť granátů.

A nejde jen o Donbas. Číňany hlásí Ukrajinci také v Chersonské oblasti či v Záporoží. Rovněž ve velmi malých počtech na ně střílely další národnosti, od Indů po Syřany či blíže neidentifikované Afričany. „Je to asi stejné, jako když Rusové bojují s kluky z naší mezinárodní legie. Na naší straně jsou třeba Korejci, Kolumbijci nebo také Indové. Samozřejmě Češi,“ vyjmenoval redaktorovi.

Proč se Číňané rozhodli bojovat na straně Vladimira Putina? Důvody jsou podle Anatolije stejné jako u Rusů v okrajových oblastech – peníze, možná honba za slávou.

„Často to jsou Číňané, kteří žijí na hranici s Ruskem nebo v Rusku. Putin jim slíbil občanství a zabezpečení rodiny. O nacismu neví nic, je jim jedno, kde bojují a že nás zabíjí. Kromě peněz nemají žádnou velkou motivaci válčit,“ pokračoval ukrajinský voják.

Podle všeho jsou dobrovolníci z „ruské mezinárodní legie“ navíc mizerně vycvičení a vybavení. Už dříve se šířily zvěsti o nespokojených čínských vojácích, kteří si po krátké době na frontě stěžovali na zacházení ze strany jejich ruských kolegů, nedostatek zdravotní péče i mizerné zbraně, které si ještě pamatují Josifa Stalina na vrcholu své moci.

„V podstatě je posílají na frontu, aby krmili naše děla. Neumí střílet, neumí bojovat, jejich morálka je na minimální úrovni. Jakmile vědí, že jim teče do bot – a my je nestihneme zastřelit – vzdají se. A mohou být rádi, že se jako zajatci mají lépe než v ruské armádě,“ dodal kousavě Anatolij redakci CNN Prima NEWS.

I přes zjevnou neschopnost ale zdůrazňuje, že i špatný voják dokáže zabíjet. Proto se Ukrajinci nemohou rozmýšlet, zda nepřítele zabijí nebo ne. Taková je zkrátka realita války. „Kdo první zmáčkne spoušť, vyhrává,“ řekl na závěr.

Ruští branci? Doma by se uchlastali, tak jdou válčit

Už dříve se Anatolij podělil o příběhy ruských zajatců, s nimiž měl možnost několikrát mluvit. Jelikož je jeho matka Ruska a sám žil nějaký čas v Moskvě, dokáže zajaté nepřátele takříkajíc „rozmluvit“. Z některých příběhů podle něj zůstává rozum stát.

„Pokud si odmyslím profesionální vojáky, kteří nám dokázali hodně zatopit, často jsem narážel na prosté dělníky nebo sedláky. Mnozí z nich vůbec nevěděli, která bije. Sotva tušili, kde přesně je Ukrajina. V místech, odkud pocházeli, není žádná pořádná práce, jen pole a možná nějaké továrny. Žili tam v bídě, Putin se o ty regiony nezajímá a místní samosprávy jsou zkorumpované. Doma by se uchlastali k smrti, tak šli raději do armády zabíjet,“ svěřil se na konci loňského roku Anatolij.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Zničili jsme ruský raketový člun, tvrdí ukrajinská rozvědka. Útok zaznamenala na video, které můžete zhlédnout níže.

Tagy: