Rekordman želvák. Jonathan je zřejmě nejstarším zvířetem na světě, oslavil již 190. narozeniny

Jonathan žije na ostrově Svatá Helena v jižním Atlantiku. Nejraději se pase na zahradě, spí ve stínu stromů nebo se ochlazuje ve vodě. O druhém adventním víkendu oslavil 190. narozeniny, informoval web The Mirror.

Narozeninové oslavy přes metr dlouhého želváka Jonathana jsou na Svaté Heleně vždy velkou událostí. O druhém adventním víkendu pak vyvrcholily třídenní party, jak informoval web The Mirror.

Jonathan žil na Seychelách. Na ostrov Svatou Helenu byl přivezen v roce 1882, když mu bylo 50,  jako dar tehdejšímu guvernérovi siru Williamu Grey-Wilsonovi a od té doby žije v sídle Plantation House, kde bydlí i současný guvernér Nigel Phillips. Za dobu svého života se na ostrově setkal už s 31 guvernéry, kteří se tam vystřídali. Společně s Jonathanem v místě žijí ještě želvy Emma, David a Fred.

Díky svému postavení byl Jonathan dokonce zvěčněn na poštovních známkách a na pětipencové minci.

Nyní 190letý želvák je už slepý, nicméně se pyšní titulem nejstarší želva na světě, a dokonce je zapsaný i v Guinnessově knize rekordů.

Zažil světové války a byl na světě už v době, když se dokončovala Eiffelova věž. Přitom průměrná délka života jeho druhu je podle odborníků 150 let.

Tagy: