Vyorat křen je strašná práce, říká farmář. Sklizeň právě začala, i letos si za něj připlatíme
Ještě před pár týdny na pultech obchodů chyběl, teď začala jeho sklizeň. Máme dobrou zprávu pro všechny, kteří mají rádi čerstvý křen. Čeští pěstitelé ho začali vyorávat, i tak jeho množství nestačí a většina se ho k nám dováží z ciziny.
Přezdívá se mu český ženšen, protože kromě lahodné chuti mnozí nedají dopustit na jeho léčivé účinky. Právě křen pěstovaný u nás se může pochlubit výraznější chutí, a tak je o něj velký zájem. Kromě zahrádek ho ale na polích najdeme jen zřídka.
ČTĚTE TAKÉ: Těstoviny se škůdci či myší trus. Zavřelo pět restaurací, podívejte se na největší prohřešky
„Osevní plochy na křen se v posledních letech markantně snížily. Zemědělcům se nevyplácí pěstovat křen, je na něm malá ziskovost,“ uvedl pro CNN Prima NEWS ekonom Lukáš Kovanda.
V Hostíně na Mělnicku, kde pěstují křen na 40 hektarech, je jeho sběr v plném proudu. Tato plodina pak odtud míří většinou do velkoobchodů. Zákazníci ho tady koupí od osmdesáti do sto šedesáti korun za kilo.
Drahý křen? Na vině je přirážka, míní Zemánek
„Je to úplně stejné, jestli přijede někdo pro dvě kila nebo padesát, anebo si to vezme řetězec. Je to stejné,“ uvedl majitel společnosti Mělnický křen Jiří Šafář. Než se ale křen dostane do košíků zákazníků, změní výrazně cenu. Ta se například na Zlínsku pohybuje od dvou do tří stovek.
„Záleží na obchodníkovi, jakou stanoví přirážku, ale pokud se křen v současné době prodává za více než 300 korun, je tam zřejmě vyšší obchodní přirážka, na kterou nemá zelinář vůbec žádný vliv,“ vysvětlil mluvčí Potravinářské komory Marek Zemánek.
Čtěte také
Čerstvý křen podražil podle odborníků za poslední dva roky dvojnásobně. Může za to mimo jiné i náročné pěstování a sklízení této plodiny. „Jeden hektar je 1 300 člověkohodin. My sklízíme až na podzim a většinou bývá mokro, půda je těžká. Obrátit šedesát centimetrů mokré zeminy a vyorat křen je strašná práce,“ doplnil Šafář.
Mezi největší dodavatele křenu k nám patří Německo, Rakousko a Maďarsko. A protože je tamní nabídka cenově výhodnější, vytlačuje domácí pěstitele z trhu.
MOHLO VÁM UNIKNOUT: Fascinující nález houbaře na Karlovarsku. V lese našel hřibovou rodinku, čítala 22 kousků