Past drahé doby: Češi kupují laciné a nezdravé jídlo, hrozí jim přitom předčasná smrt


Kvůli drahotě Češi omezují nejen návštěvy restaurací, ale také nákupy zdravých potravin. S cílem ušetřit se pak uchylují k levnějším variantám stravy, která často bývá vysoce průmyslově zpracovaná. Možná že chutná, odborníci však zdvihají varovný prst. Konzumace nevhodného jídla prý vede k nemocem a následně i předčasným úmrtím.

Mezi Čechy jsou nákupy ve slevách velmi oblíbené. Mezinárodní průzkum FOOD Barometr ukazuje, že alespoň polovinu košíku vybíráme se sníženou cenou. „Je příklon k tomu, abychom nakupovali levnější potraviny a také potraviny, které dlouho vydrží,“ popsala redakci CNN Prima NEWS ředitelka vnějších vztahů společnosti Edenred Aneta Martišková nákupní návyky českých zákazníků.

ČTĚTE TAKÉ: Šípková sezóna vrcholí. Bylinkářka radí, jak nejlépe připravit čaj plný vitamínů

Více než 59 procent lidí přitom neví, co si pod pojmem „vysoce zpracovaná potravina“ představit. „Jsou to potraviny, které si – lidově řečeno – nevyrobíme sami doma. Ve složení je dlouhý seznam aditiv, různých izolátů a surovin, které ani neznáme,“ vysvětlila nutriční expertka Eliška Salinger.

Dlouhodobá konzumace takového jídla má ale podle ředitele odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáše Fošuma své následky. „Jedná se o osoby morbidně obézní, mají vysoký krevní tlak a mají cukrovku. Všechno tohle jsou stavy, které vedou k předčasnému úmrtí,“ přiblížil Fošum rizikové skupiny.

Místo drahého lososa postačí tuňák v konzervě

Většina Čechů se totiž stále drží pravidla, že zdravé rovná se drahé. To je ale podle odborníků mýtus. Pokud chceme do svého jídelníčku zařadit například více ryb, nemusíme podle Salinger kupovat drahého lososa. Přijatelnou variantou jsou podle nutriční expertky i sardinky nebo tuňák v konzervě.

Poptávka po zdravějších variantách klesá i v restauracích. Lacinější nabídku by si přálo 45 procent lidí, což je ovšem 12 procent méně než loni. Když už lidé jdou do restaurace, chtějí si většinou „dopřát“ a sáhnou proto po méně zdravých položkách jídelních lístků.

„Nechci říct, že dát si smažený sýr s tatarkou k obědu je nutně špatně. Musíme ale myslet na to, jak jsme aktivní a co budeme po zbytek dne jíst,“ uvedl Fošum. Znepokojivé je i srovnání s našimi sousedy. Na otázku, jestli se Češi zajímají o zdravé stravování, odpovědělo 40 procent, že ano. Na Slovensku to bylo 58 procent, v Rakousku 66 a v Polsku 67 procent.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nákupy potravin před expirací? Motivace zákazníků je prostá, experti radí pravidlo „tří O“