Zemřel Alexej Navalnyj, největší kritik ruského prezidenta Putina

Ruský opoziční lídr Alexej Navalnyj

Zemřel Navalnyj

Ruský opoziční politik Alexej Navalnyj zemřel ve vězeňském táboře, napsala agentura Reuters s odvoláním na vězeňskou službu. Na procházce se mu udělalo špatně a ztratil vědomí. Lékaři podnikli vše, aby ho oživili, ale bezvýsledně. Konstatovali jeho smrt, citoval list Kommersant na svém webu z vyjádření vězeňské služby.

Zdroj deníku uvádí, že důvodem smrti Alexeje Navalného byla krevní sraženina. Oficiálně tuto informaci nikdo nepotvrdil, vězeňská služba uvedla, že se příčina smrti zjišťuje. Navalnému bylo 47 let.

„V souladu se všemi pravidly se provádí kontroly,“ komentoval situaci mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Na otázku, zda vůdce opozice zemřel v důsledku embolie, Peskov odpověděl: „Nevím. To musí zjisti lékaři."

Leonid Solovjov, právník opozičníka, odmítl zprávu o smrti svého klienta komentovat. „Z rozhodnutí rodiny Alexeje Navalného nekomentuji vůbec nic,“ řekl.

Kritik Putina zemřel v trestanecké kolonii číslo 3 na Sibiři. Vězení se nachází v Jamalo-něneckém autonomním okruhu, který se rozprostírá ve střední části arktické oblasti Ruska, na severu západní Sibiře. Ředitel Navalného protikorupčního fondu Ivan Ždanov podle informací americké CNN připomněl, že v trestanecké kolonii zvané též „Polární vlk“ panují drsné podmínky se zvláštním režimem ve věčně zmrzlé zóně. „Dostat se tam je velmi obtížné a neexistuje tam žádný systém doručování dopisů,“ řekl Ivan Ždanov.

Navalnyj byl pokládán za hlavního odpůrce režimu ruského prezidenta Vladimira Putina, kterého obviňoval, že dal svého času rozkaz jej otrávit. Opozičník byl uvězněn hned po návratu do vlasti z Německa, kde jej z otravy vyléčili.

„Byl člověkem nesmírné odvahy. Postavil se Putinovi, kritizoval jeho korupci, jeho styl vládnutí. Byl ve vězení v nejtvrdších podmínkách, jaké si dokážeme představit. Ukázal obrovskou odolnost a charakter. Je mi to velmi líto. Už dnes je Navalnyj definitivně hrdinou ruských dějin,“ uvedl v pořadu K věci na CNN Prima NEWS bývalý ministr zahraničí Cyril Svoboda.

Zpočátku si Navalnyj odpykával trest v trestanecké kolonii s maximální ostrahou č. 6 ve vesnici Melekhovo, v okrese Kovrovskij ve Vladimirske oblasti. Koncem loňského roku jeho obhájci uvedli, že nikdo netuší, kde se jejich klient nachází. Později se zjistilo, že byl převezen do trestanecké kolonie  č. 3, které se přezdívá Polární vlk.

Tagy:
Vladimir Putin úmrtí Prezident Ruska Alexej Anatoljevič Navalnyj