Zemřel herec Ron Harper, proslavil ho seriál Planeta opic. Dcera sdílela dojemnou vzpomínku

Herecký svět zasáhla smutná zpráva. Ve věku 91 let ve čtvrtek zemřel Ron Harper, který se objevil například v seriálech Země ztracených nebo Planeta opic. Podle webu The Hollywood Reporter o tom informovala jeho dcera Nicole Longeuayová.

Ron Harper zemřel ve čtvrtek ve svém domě ve West Hills. Podle webu The Hollywood Reporter o tom informovala jeho dcera Nicole Longeuayová. „S těžkým srdcem se musím podělit o zprávu, že můj otec zemřel... Položil hlavu k odpočinku a už se nikdy neprobudil,“ napsala Longeuayová na sociálních sítích. „Ačkoli to nebylo veřejně známo, Alzheimerova choroba ho začala připravovat o rozum už před lety, je těžké uvěřit, že už je pryč i fyzicky. Vím, že na nás všechny bude dohlížet, dokud se znovu nesetkáme,“ dodala.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Spekulace o novém Bondovi nejsou pravda, píše CNN. Jaká další jména na roli agenta jsou ve hře?

Harper se narodil 12. ledna 1933 v Turtle Creek v Pensylvánii, vystudoval střední školu a poté navštěvoval Princetonskou univerzitu. Po ukončení studia získal stipendium na Harvardově právnické fakultě, které ale odmítl, aby se mohl věnovat herecké kariéře, píše web People.

Po angažmá na Broadwayi debutoval v televizi jako detektiv Bert Kling v seriálu 87. policejní okrsek stanice NBC v letech 1961-1962. V seriálu natočeném podle románů Eda McBaina hráli také Norman Fell, Robert Lansing, Gregory Walcott a Gena Rowlandsová. Krátce poté získal roli Jeffa Conwaye, manžela titulní postavy Connie Stevensové, v sitcomu Wendy a já, který běžel na ABC v letech 1964-1965.

Jeho patnáctiletá televizní kariéra pokračovala rolemi v The Jean Arthur Show v roce 1966 a v Garrison's Gorillas v roce 1967. V roce 1974 byl Harper obsazen do role astronauta Alana Virdona v seriálu Planeta opic, který vznikl krátce po původním filmu Planeta opic z roku 1968. Po 14 epizodách byl ale zrušen.

Harper později přijal roli strýčka Jacka v seriálu stanice NBC Země ztracených v roce 1976 v jeho třetí a poslední sezóně. V roce 2005 Harper prozradil, že jeho dcera byla velkou fanynkou seriálu. „Ty příběhy byly velmi dobré. Každá generace dětí, jak postupně přicházejí, má ty příběhy ráda a pamatuje si je, předává je hned dál. Mám asi tři kazety a pouštím je dceři od jejích pěti let. A ona má stále ze všech mých seriálů nejraději Zemi ztracených,“ popsal tehdy.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Jsme kamarádi a zároveň milenci. Richard Krajčo prozradil recept na hezký vztah

Tagy:
herec USA The Hollywood Reporter Planeta opic West Hills Ron Harper