Zemřel nejúspěšnější český žokej, bylo mu 48. Před vážným zraněním vyhrál přes 1700 dostihů

Nejúspěšnější žokej české historie Filip Minařík v 48 letech zemřel. Čtyřnásobný německý šampion do vážného zranění v roce 2020, po němž byl několik týdnů v umělém spánku, vyhrál 1 769 dostihů. O jeho úmrtí v úterý informoval web Jezdci.cz i specializované portály v Německu, kde Minařík převážně jezdil.

„Český dostihový sport se probudil do černého dne. Nejúspěšnější žokej tuzemské historie Filip Minařík v pondělí odešel ve věku 48 let. Ještě minulý víkend se jako divák zúčastnil podzimního mítinku v Baden-Badenu,“ napsal web Jezdci.cz.

ČTĚTE TAKÉ: Romové vs. Ukrajinci v kleci bez pravidel? Chtěli jsme situaci řešit fér, tvrdí organizátor

Podle webu Galopponline.de Minařík trpěl depresemi a v pondělí se rozhodl vzít si život. Zanechal po sobě manželku Katju a dceru Finju. „Bojovali jsme tvrdě, ale nakonec jsme boj se stále narůstající depresí prohráli. Potřebujeme čas, abychom si uvědomili a zpracovali, co se stalo,“ řekla webu Minaříkova žena.

Rodák z pražského Radotína šel od dětství ve stopách svého otce a šampiona československých žokejů Ferdinanda Minaříka. První dostih vyhrál v dubnu 1991 ve Velké Chuchli a poslední v červnu 2020 v Hannoveru.

O měsíc později v Mannheimu si Minařík při těžkém pádu poranil hlavu a zlomil nohu a byl čtyři měsíce v kómatu. Jeho přátelé tehdy uspořádali sbírku na pokrytí nákladů léčby. S vypětím sil se tehdy vrátil do života, pomáhala mu zejména manželka.

V Německu žil Minařík druhou polovinu života. Prosadil se nejen v Evropě, ale i v Japonsku. Minimálně jednou zvítězil na 63 závodištích v jedenácti zemích světa.

Podle agentury SID koně s Minaříkem v sedle vydělali svým majitelům na dotacích 18,2 milionu eur (440 milionů korun). „S Filipem Minaříkem ztrácíme váženého kolegu a opravdového přítele, který od dětství miloval dostihy. Jsem v šoku, hluboce mě to zasáhlo,“ řekl výkonný ředitel německé dostihové organizace Deutscher Galopp Daniel Krüger.

VIDEO: Šebrlemu při sázkách na dostihy nepřálo štěstí, v lásce to má však jinak. Opět se zamiloval

Tagy: