Zemřel proslulý krejčí Greenfield. Rodák z Pavlova šil na míru pro DiCapria, Sinatru i Trumpa

Ve věku 95 let zemřel ve Spojených státech vyhlášený krejčovský mistr Martin Greenfield, který přežil holokaust. Informovala o tom americká média. Rodák z Pavlova v československé Podkarpatské Rusi šil obleky pro americké prezidenty i pro slavné hollywoodské herce a sportovce.

Greenfield zemřel 20. března, informovali jeho synové. V USA byl novináři označován za „největšího žijícího krejčího Ameriky“. V roce 1977 založil v Brooklynu vlastní firmu Martin Greenfield Clothiers a po desítky let jeho obleky šité na zakázku nosili celebrity, jako například zpěváci Frank Sinatra a Michael Jackson, režisér Martin Scorsese, herec Leonardo DiCaprio, basketbalista LeBron James nebo také šest amerických prezidentů včetně Baracka Obamy, Donalda Trumpa a Joea Bidena.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zemřela jedna z nejoriginálnějších českých malířek. Nováková jednu dobu nesměla vystavovat

Vytvářel rovněž kostýmy pro hollywoodské produkce, například pro filmy Velký Gatsby nebo Joker.

Židovská rodina slavného krejčího, který se narodil jako Maximilian Grünfeld, byla v roce 1944 poslána do nacistického koncentračního a vyhlazovacího tábora Osvětim. Tam byl chlapec oddělen od rodičů, obou sester i bratra a jako jediný přežil.

Po válce krátce sloužil v československé armádě a po pobytu v Budapešti emigroval jako 18letý do Spojených států, kde si změnil jméno na Martina Greenfielda a vyučil se krejčovskému řemeslu.

I v českých knihkupectvích lze narazit na Greenfieldovu autobiografickou knihu Krejčí z Osvětimi.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Krásné Velikonoce, popřál prezident Pavel s hlavou v oblacích. Příspěvek nadchl sítě

Tagy: