Zemřel zakladatel a „tajný“ hlas skupiny Boney M. Nazpíval i jejich největší hity

Ve věku 82 let zemřel německý hudební producent Frank Farian, který založil světově úspěšné skupiny Boney M. a Milli Vanilli, přičemž se současně stal spoluautorem jejich hitů. Přestože většina fanoušků si v čele Boney M. vybaví Bobbyho Farrella s charakteristickým afrem, v klipech většinou pouze vystupoval s playbackem, o který se postaral Farian.

Narodil se jako Franz Reuther, ale od 60. let vystupoval pod novým jménem. Farian zemřel pokojně doma v Miami na Floridě. Smutnou zprávu přinesla společnost Allendorf Media prostřednictvím rodiny.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Smutek v hudebním světě. Zemřela zpěvačka legendární americké dívčí kapely

Podle deníku Express podstoupil umělec v roce 2022 operaci srdce, která mu dle vlastních slov zachránila život. Při zákroku mu transplantovali srdeční chlopeň z prasete. „Moje chlopeň funguje skvěle. Mick Jagger taky dostal přesně takovou. Mám v sobě dobré prase. A jsem za to velmi vděčný,“ vtipkoval tehdy ve vyjádření pro deník Bild.

Zpěvák v pozadí

Farian se ve světě proslavil jako hudební producent a skladatel, jako zpěvák šlágrů byl známý spíše v Německu. Je spolupodepsán pod hity Boney M. jako Daddy Cool, Rasputin nebo Ma Baker. Světové taneční hity skládal jako na běžícím pásu, napsala agentura DPA. Farian produkoval diskotékové šlágry od 70. let minulého století. Jeho písně jsou „klasikami popu a soundtrackem jedné generace“, poznamenala dále agentura.

Farian se narodil jako Franz Reuther v západoněmeckém městečku Kirn an der Nahe. Učil se na kuchaře a v roce 1963 nahrál se svou tehdejší kapelou Frankie Farian und die Schatten první desku Shouting Ghost. Později se prosadil jako zpěvák šlágrů a standardů jako Smoke Gets in Your Eyes.

Diskotékovou formaci v mezinárodním složení Boney M. založil v roce 1975, ale nikdy nevystupoval jako její člen, ačkoli jí na nahrávkách sám propůjčoval mužský hlas. Na konci 80. let Farian založil diskopopové duo Milli Vanilli, které se v roce 1990 rozpadlo poté, co se ukázalo, že jeho členové, Francouz Fab Morvan a Němec Rob Pilatus, své písně nezpívají sami a používají playback.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Leoš Mareš změnil cenovou politiku zdejších show, říká Rychtařík. Benova O2 arena byla troufalost

Tagy:
smrt hudba zpěvák producent Boney M. Frank Farian Bobby Farrell