Zemřela dědička šlechtického rodu Diana Sternbergová. Pomohla založit Nadaci Olgy Havlové

Ve věku 88 let zemřela v noci na středu ve Vídni dědička šlechtického rodu Diana Sternbergová. Informovala o tom Nadace Olgy Havlové, u jejíhož zrodu stála právě Sternbergová spolu s Olgou Havlovou. Byla zároveň majitelkou krásného renesančního zámku v Častolovicích na Rychnovsku.

„Svou šlechetnou pomocí velmi významně přispěla k uskutečnění řady dobročinných projektů a pomohla tak bezpočtu potřebným lidem,“ uvedla ředitelka Výboru dobré vůle Nadace Olgy Havlové Monika Granja. Podle ní Sternbergová zemřela v úzkém kruhu rodiny ve vídeňské nemocnici v úterý těsně před půlnocí.

ČTĚTE TAKÉ: Smutná zpráva pro Česko. Zemřel známý levicový spisovatel Karel Sýs, získal několik ocenění

Sternbergová se narodila 22. února 1936 ve Vídni, krátce poté ale s matkou odjela do Častolovic. V zámku žila do druhé světové války, než jim majetek zkonfiskovali nacisté. Do místa, kde vyrůstala, se vrátila až po válce, ale pak musela s rodiči v roce 1948 do exilu. V zámku, který dostala na základě restitučních nároků zpátky až v roce 1992, pak strávila zbytek svého života.

Na zámek ji několikrát přijel navštívit tehdejší prezident Václav Havel se svou první ženou Olgou, která byla její blízkou přítelkyní. „Byla to Olga Havlová, která mne přesvědčila, abych se vrátila na zámek Častolovice a pracovala na jeho oživení. Díky jejímu entusiazmu a síle dnes Častolovice žijí a za to jí patří velké poděkování,“ řekla v minulosti médiím Sternbergová.

V roce 2002, před koncem Havlova prezidentského mandátu, se na zámku uskutečnil také summit hlav států visegrádských zemí. Častolovický zámek si vybral pro místo jednání zřejmě Havel.

Během exilu žila Sternbergová v Kalifornii, na Jamajce nebo v Anglii, kde se prosadila jako bytová architektka a po příjezdu do Spojených států pak vydala o tomto odvětví i knihu. Po sametové revoluci se podílela i na přestavbách interiérů Pražského hradu a zámku v Lánech. Jejím manželem byl Američan Harry Phipps.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Mirai Navrátil je po operaci. Po úderu do hlavy zpíval v helmě. Koncerty počkají, píší fanoušci

Tagy: