Zemřela legenda hudebního průmyslu. Vizionář a člen síně slávy objevil Madonnu i Talking Heads

V 80 letech zemřel po dlouhém boji s rakovinou Seymour Stein, spoluzakladatel hudebního vydavatelství Sire Records. Týdeníku Variety to potvrdila jeho dcera Mandy. Muž, jenž za svoji kariéru obdržel čestné místo v Rokenrolové síni slávy, se zasloužil o raketový úspěch řady zpěváků i kapel. Některá ze svých nejlepších děl vydali ve spolupráci s jeho společností například Madonna, Depeche Mode, the Ramones, Talking Heads nebo Seal.

„Jeho hudební vkus byl vždy o pár let napřed, před všemi ostatními,“ prohlásil v roce 2005 na Steinovu adresu po jeho uvedení do Rokenrolové síně slávy za celoživotní dílo tehdejší manažer Talking Heads Gary Kurfirst, jak připomíná Variety. „Bezchybně předpovídal hudební trendy a následně podepisoval smlouvy s hudebníky, kteří se stali ztělesněním nového hnutí,“ uvádí o zesnulém muži na stránkách samotná síň slávy.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zemřela hvězda z Gibsonova velkofilmu. Herec v pouhých 48 letech podlehl zákeřné nemoci

Do hudebního průmyslu pronikl již jako náctiletý, kdy pracoval jako asistent v týdeníku Billboard, známém svými hitparádami nejžhavějších písní. „Bylo mi jenom šestnáct, když jsem tam po škole pracoval. Věděl jsem, že chci pracovat v hudbě už od devíti let,“ citoval starší rozhovor se Steinem časopis Hollywood Reporter.

Z Billboardu odešel v roce 1961, v nadcházejícím období vystřídal pozice v zavedených hudebních vydavatelstvích, než v roce 1967 založil vlastní. Tehdy dal spolu s producentem Richardem Gottehrerem vzniknout společnosti Sire Records, která po devíti nezávislých letech uzavřela smlouvu s Warner Music Group.

Průkopník New Wave

Stein pomohl v hudebním světě k prosazování žánrů jako Punk Rock či New Wave. Ve stáji Sire Records tvořila i jména jako the Smiths, the Cure, Soft Cell, Echo and the Bunnymen či the Pretenders, uvedl hudební web Pitchfork. Mezi největší úspěchy společnosti se zároveň bezesporu řadí podepsání Madonny.

„Podepsal jsem ji, protože jsem věřil Marku Kaminsovi. Ten byl podle mě nejlepší DJ a chtěl se stát producentem. Dal jsem mu peníze, aby mi přivedl nové umělce. Třetí nebo čtvrtý, koho přivedl, byla Madonna,“ vzpomínal Stein pro Billboard. „Ze začátku jsem se hodně zapojoval, pak mi ale došlo, že ta žena je chytřejší než my všichni,“ doplnil.

Tagy: