Zloději v Praze kradli kola. Ani jeden jízdu na bicyklu nezvládl, skončili v poutech

Cyklisté ujížděli policii

O policejních honičkách s auty slýcháme často. Honička s cyklistou je ale celkem unikát. Policisté v Praze v posledních dnech pronásledovali hned dva podezřelé, kteří se jim snažili prchnout na kole. V obou případech ale muži tvrdě narazili. A to doslova.

Prvního muže si policisté všimli náhodu, když na ulici nasedal na poměrně nové kolo. To jim bylo podezřelé, jelikož dotyčného už dobře znali. A tak je napadlo, že kolo možná nezískal úplně legální cestou. „Z naší zkušenosti má kriminální minulost. Rozhodli jsme se ho zkontrolovat. On si nás ovšem všiml, otočil se a zajel do boční ulice, kde se nám snažil ujet,“ vysvětlil zasahující policista Václav Rezek.

Muž si nejspíš myslel, že policistům v autě ujede, ale i když šlapal do pedálů, co mu síly stačily, hlídka mu byla stále v patách. Pronásledovala ho i po chodníku. Cyklistovi se nakonec stal osudným poslední úhybný manévr. Snažil se zajet na lávku, kam by se za ním policejní vůz nedostal. Přecenil ale své cyklistické schopnosti a skončil na zemi.

„Následně se policistům vzdal a k původu kola řekl, že si nic nepamatuje a že mu to kolo dal kamarád,“ uvedla policejní mluvčí Violeta Siřišťová. „Bylo zjištěno, že to kolo bylo ten den odcizené z podzemních garáží přibližně sto metrů vzdálených od místa, kde jsme ho kontrolovali,“ dodal Rezek. Sám majitel na to, že mu někdo kolo ukradl, přišel až následující den.

Druhý zloděj se snažil zmizet v metru

Jen o pár dní později tu samou policejní hlídku upoutal další muž na kole. I jeho policisté dobře znali a věděli, že rozhodně není vášnivým cyklistou. Rozhodli se ho proto zkontrolovat. „Muž na to nereagoval, naopak přidal. Proto jsme jeli vedle něj, znovu jsme opakovali výzvu, ať zastaví. Muž na to odpověděl: ‚A proč?‘ Rozjel se na chodník a začal ujíždět směrem na nástupiště autobusu,“ řekl Rezek.

Muž věděl, že policistům neujede, a proto chtěl nejspíš zmizet v metru. Jenže nezvládl sjet schody a z kola spadl. „Já a kolegové jsme za ním běželi. On si toho všiml, začal ještě vstávat a snažil se z místa utéct, ale byly proti němu použity donucovací prostředky,“ sdělil policista. „Policisté u muže nalezli více než deset gramů pervitinu a následně zjistili, že muž prochází celostátním pátráním,“ dodala Siřišťová. I v tomto případě se nakonec ukázalo, že kolo, na kterém muž ujížděl, bylo kradené.

Tagy: