Zámečník vyděsil babičku, za nové kování dala trojnásobek ceny. ČOI je na něj krátká

Pozor na předražené zámky

Zneužívá strachu seniorů a nabízí montáž předražených zámků. Na zámečníka z Prahy si České obchodní inspekci (ČOI) stěžovaly už desítky lidí z celé republiky, kteří se snaží získat své peníze zpět. Reportér CNN Prima NEWS Libor Tampier vyzpovídal seniorkou z Jablonce nad Nisou.

Marcele Vršovské je 89 let. Zámečník, který zazvonil u jejích dveří, ji nejprve pořádně vystrašil. „Že byla už spousta krádeží, takže vyměňují, pokud to je možné, zámky. To je všecko. No to víte, že jsem se lekla,“ vysvětlila paní Vršovská.

Vystrašená seniorka s výměnou zámku souhlasila. Částka, o kterou si zámečník řekl, jí ale vyrazila dech. Jednalo se o 5 490 korun. Paní Vršovská doma tolik peněz neměla. „Já jsem pro ně musela na poštu. On na mě čekal venku před budovou, než jsem vyzvedla peníze,“ dodala seniorka.

Zaplatila trojnásobnou cenu

Zaplatila přitom trojnásobek toho, co by dala za zámek v kamenné prodejně. „To už je zlodějina. Je to předražené, stoprocentně. Tipuji to tak 12, 13 stovek, montáž by byla pět, šest stovek maximum,“ vysvětlil majitel zámečnictví Daniel Kovář.

Zámečníka, který vložku namontoval, redakce kontaktovala. Přemrštěnou cenu vysvětlit nechtěl. „Tady o tom se s vámi nebudu bavit. Na shledanou,“ řekl Ladislav Sitta.

„Jsem z toho opravdu zhnusená, protože mi to vzhledem k věku babičky přijde jako nemorální jednání,“ prohlásila vnučka seniorky Lenka Pechoutová. Příbuzní nechali zámek okamžitě vymontovat. „Nevěděli jsme, kolik klíčů kde putuje, kdo všechno má kopie a kdo by se k babičce mohl případně dostat,“ dodala.

Strážníci i Česká obchodní inspekce mají svázané ruce

Zámečník se zaměřuje především na panelové domy a chodí od dveří ke dveřím. Přitom v Jablonci nad Nisou, stejně jako v naprosté většině českých měst, je podomní prodej zakázaný.

Strážníci ale mají svázané ruce. Aby mohli případ řešit aspoň jako přestupek, museli by podezřelého muže při podomním prodeji přímo přistihnout. „Ideální je, aby člověk myslel na to, že pokud si neobjednal žádnou službu, tak aby žádnou nabídku čehokoliv nepřijímal,“ uvedla mluvčí městské policie Daniela Bušková.

Bezmocná je v tomto případě i Česká obchodní inspekce. Zákazníci totiž ve smlouvě stvrzují, že ji podepsali dobrovolně.

Tagy: