Občasné zažívací problémy jsou běžným problémem mnohých z nás a existuje několik možných příčin, ať už se jedná o nesprávný způsob stravování či stres. Příznaky často ustupují samy o sobě, ale některé jednoduché prostředky nám mohou od podobných problémů ulevit.
Mezi běžné zažívací problémy patří:
- žaludeční potíže
- pálení žáhy
- nevolnost
- nadýmání
- zácpa
- průjem
Uvedené problémy často může způsobit nezdravý životní styl spojený s nadmírou stresu, nesprávnými stravovacími návyky a nedostatkem pohybové aktivity. Léky nebo krátkodobá opatření mohou náš stav zlepšit na chvíli, ale trvalé zlepšení může vyžadovat výraznější změny ve stravě nebo životním stylu. Jak na to?
Naučit se relaxovat
I stres může ovlivnit trávicí systém a dostatek spánku může zlepšit trávení. Mnoho lidí zažívá nepříjemné pocity v žaludku před zkouškou nebo velkou událostí, ale trvalý stres může ovlivnit spojení mezi mozkem a střevem a způsobit přetrvávající problémy. Existuje spojení mezi fyzickým a duševním zdravím a snížení stresu může mít na nás pozitivní dopad v obou směrech.
Pokud toho máme během dne hodně a nestíháme se v klidu najíst, můžeme si způsobit zažívací potíže. Je důležité si udělat čas na odpočinek, zejména před a po jídle.
Pijte mátový čaj
Mátový čaj je osvědčený domácí pomocník na nevolnost a zažívací potíže. Někteří lidé však zjistili, že máta může také zmírnit příznaky pálení žáhy.
Projděte se
Mírné cvičení může pomoci s trávením. Například pomalá chůze pomáhá od pocitů nadýmání a plnosti. Vyvarujte se po jídle polohám vleže a raději zůstaňte nějakou dobu ve vzpřímené poloze, která napomůže celkovému zpracování potravy.
Zkuste fermentované potraviny
Fermentované potraviny jako třeba probiotický jogurt mohou pomoci zlepšit trávicí potíže. "Hodné" bakterie přítomné v těchto potravinách nám pomáhají s udržením zdravé mikroflóry ve střevech.
Mezi fermentované potraviny patří:
- probiotický jogurt
- kváskový chléb
- kysané zelí
- kefír
- miso
Jezte více vlákniny
Vláknina má širokou škálu zdravotních výhod, od snížení hladiny cholesterolu v krvi až po snížení rizika srdečních chorob. Může také pomoci zlepšit trávení, nejenom regulováním pohybů střev. Podle všeobecných doporučení by průměrný dospělý člověk měl do své každodenní stravy zahrnout asi 30 gramů vlákniny.
Vytipujte si jídla, která vám tyto problémy způsobují
Zaznamenávejte si pravidelně jídlo, které jíte, a pocity, které po jeho konzumaci sledujete. Poté zkuste vybrat potenciálně problematická jídla a nápoje, ze stravy je vynechejte a pozorujte, zda se vaše problémy se zažíváním upraví. V případě, že problémy přetrvávají, poraďte se raději s odborníkem na výživu či lékařem.
Vyhněte se těmto potravinám
Nyní pro vás máme seznam potravin, které mohou být potenciálním záškodníkem, jelikož mají v mnoha případech negativní dopad na zažívací systém mnohých z nás:
- koření
- smažená jídla
- kyselá jídla, jako je ocet a citrusové plody
- sladidla, jako je fruktóza
- alkohol
- kofein
- hotová a instatní jídla (fast foods)
Omezení příjmu těchto látek může pomoci zlepšit trávení.
K rychlé úlevě od zažívacích potíží vám může pomoci čaj z máty nebo lehká procházka. Trávení může také pomoci, když budete jíst pomalu a relaxovat před a po jídle. Konzumace více vlákniny a vyhýbání se určitým produktům, jako jsou zpracované potraviny, může mít za následek trvalejší úlevu od zažívacích potíží, ale pokud by jakékoliv potíže přetrvávaly dlouhodobě, vyhledejte lékařskou péči.