Nově zveřejněná studie vědeckého týmu z Hong Kongu zajisté potěší všechny milovníky zlatavého moku. Podle ní totiž konzumace piva může předcházet kardiovaskulárním potížím. Oblíbený alkoholický nápoj navíc prý prospívá i lidskému mozku. O zajímavé studii publikované v časopise The American Journal of the Medical Sciences informoval server Daily Mail.
Pivo podle vědců obsahuje více bílkovin a vitamínu B než víno, má vysoký obsah antioxidantů a může tak posloužit jako prevence před potížemi se srdcem. Další ingredience zase napomáhají zdravé činnosti mozku. „V pivu můžeme naleznout také minerály jako vápník, železo, hořčík, fosfor, draslík, sodík, zinek, mangan, selen, fluorid nebo křemík,“ uvedla pro South China Morning Post hlavní výzkumnice Sisi Yipová.
Ve studii rovněž stojí, že pivo dále obsahuje také řadu polyfenolů jako flavonidy a fenolové kyseliny, což přímo přispívá ke snížení pravděpodobnosti vzniku cukrovky, ucpaných tepen či srdečních onemocnění.
Má to ale jeden podstatný háček: Tyto blahodárné účinky se mohou projevit pouze tehdy, pokud lidé konzumují zlatavý mok s mírou. „V ideálním případě by měl být limit jedna pinta (0,568 litru) denně pro muže a půl pinty denně pro ženu,“ radí Yipová.
Pokud vám tedy pivo chutná a chcete zároveň, aby vám dobře posloužilo, i co se zdravotního hlediska týče, nezbývá vám nic jiného, než zapomenout jednu z nejběžnějších „lží“ a oznámení „jdu na jedno“ opravdu dodržet.