Účet v restauraci je teď vyšší než před několika měsíci... Zdroj: istockphoto.com
V restauracích platíme asi o tři procenta víc než před zavedením elektronické evidence tržeb...
Sledujte Zprávy FTV Prima každý den v 18.55 hodin nebo po odvysílání i online na Prima PLAY – Zprávy.
Podle dat, která má k dispozici Český statistický úřad, zdražily některé restaurace jak hotová jídla, tak i nealkoholické nápoje a točené pivo. Co se týká cen hotových jídel, za ně si většinou připlatíme i několik korun navíc. Půllitr točeného piva pak hospodští v průměru zdražili o 80 haléřů, což je ale skutečně myšleno jako celostátní průměr. Ceny v nápojových lístcích jednotlivých podniků se od sebe samozřejmě liší.
Ekonomové to vidí stejně
Že za navýšením cen je právě elektronická evidence tržeb, potvrzují i analytici. "Pokud se podíváme na několik let dozadu, tak v prosinci se většinou ceny v restauracích mění naprosto minimálně. Ten hlavní důvod pro loňské zdražení je elektronická evidence tržeb, ale i to, že se některý obchodník mohl s tím jednoduše svézt a i když by nemusel zdražovat, tak jednoduše té situace využil," říká ekonom David Marek.
1. března se zapojí druhá vlna podnikatelů
Od 1. prosince, tedy spuštění první vlny EET, eviduje své tržby přibližně 46 400 podnikatelů. Už tuto středu, 1. března, by se k nim mělo v druhé vlně připojit zhruba čtvrt milionů dalších. Zda si kvůli tomu připlatíme i za zboží v obchodech, ukážou následující měsíce...
Ve spolupráci s Marcelou Svobodovou, reportérkou Zpráv FTV Prima
Šetřete při nakupování. S kreditkou to jde. Získáte slevy a další výhody od obchodníků. Srovnání KREDITNÍCH KARET online
Novinky pro spotřebitele a spoustu tipů, jak ušetřit, najdete i na Facebooku Prima RÁDCE. Přidejte si nás...