Pití kávy může pomoci lidem bojovat s obezitou a vyhnout se diabetu druhého stupně. Šálek tohoto horkého nápoje může totiž podle zjištění vědců „nastartovat“ hnědý tuk. Ten je aktivní tkání, která generuje tělesné teplo spalováním kalorií z potravy, uvedl server New York Post.
Novou studii zpracovali vědci z University of Nottingham ze Spojeného království. „Jde o první studii, která ukazuje, že něco takového jako šálek kávy může mít přímý efekt na funkci našeho hnědého tuku,“ uvedl spoluautor, profesor Michael Symonds.
Hnědá vs. bílá tuková tkáň
Hnědá tuková tkáň nebo také hnědý tuk tvoří malé procento celé tukové tkáně těla. Většinu tuku v těle pak tvoří bílá tuková tkáň, která slouží k ukládání nadbytečných kalorií. V nejvyšší míře se vyskytuje u kojenců a hibernačních savců, nicméně nedávno byla objevena i u dospělých lidí. Lidé s nižším indexem tělesné hmotnosti (BMI) mají hnědého tuku více.
Podle nové studie publikované v časopise Scientific Reports by káva mohla stimulací hnědého tuku, který napomáhá spalovat tuk bílý, potenciálně pomoci v prevenci před obezitou a diabetem.
Která složka kávy způsobuje reakci?
Doposud nebyl znám žádný způsob, jak hnědý tuk, který se nejčastěji nachází v oblasti krku, stimulovat. Vědci nyní díky termálnímu snímání zjistili, že po vypití kápy se hnědý tuk ohřeje, díky čemuž spálí více kalorií. Vědci si však zatím nejsou jisti, zda je tento proces způsoben kofeinem, nebo jinou složkou kávy.
„V současné době sledujeme kofeinové doplňky, abychom otestovali, zda mají podobný efekt,“ informoval Symonds. Když se zjistí, co přesně v kávě pomáhá tomuto procesu, pak to může být izolováno a potenciálně využito pro terapeutické účely. „Jakmile potvrdíme, který komponent je za to zodpovědný, může být potenciálně využit k řízení tělesné hmotnosti nebo jako součást programu regulace glukózy pro prevenci před diabetem.“