Čeští lékaři vyzývají ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha, aby řešil katastrofální stravu v nemocnicích. Poprask kolem nevhodného jídla v českých špitálech odstartovala v uplynulých dnech fotografie mastných koblih s tlustou vrstvou cukru, které servírují dětem na pooperačním oddělení.
Koblihy, sladký jogurt, sladké piškoty a bílý rohlík – potraviny, se kterými by to neměli přehánět ani zdraví lidé. Paradoxně je dostávají ti nejzranitelnější, děti po náročných operacích.
„Kobliha je jídlo, které je vlastně výživově prázdné. Neobsahuje žádné vitamíny, minerály, stopové prvky,“ říká lékařka Soňa Hamousová.
„Přemíra cukru, vlastně cukr, je základní takzvaně prozánětlivá látka,“ dodává lékařka a odbornice na výživu Margit Slimáková.
Stížnosti má na stole ministr zdravotnictví
Další šokovaný lékař dokonce napsal otevřený dopis ministru zdravotnictví Adamu Vojtěchovi, ve kterém ho žádá o řešení situace.
„Výdaje na léčbu epidemie chronických onemocnění neustále rostou. Můžete prosím jako první z ministrů vytvořit program skutečné prevence chronických civilizačních onemocnění? Dokud ale bude kobliha považována za racionální způsob stravování, tak se zde trend nárůstu chronických onemocnění nemůže změnit,“ píše v dopise lékař Jan Vojáček.
„Je to věc, kterou bych se rád zabýval. Já jsem kontaktoval toho pana doktora, který to publikoval, a domluvili jsme si schůzku,“ říká k problému ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO).
Vedle koblih na nemocničních jídelníčcích excelují například i vánočky, čokoládové sušenky, smažené sýry anebo levné paštiky a salámy, které mají s opravdovým masem společné jen málo co.
Někteří pacienti si nechávají jídlo nosit dokonce z domova.
Názory se liší
Nutno ale říct, že řada odborníků nesouhlasí a tvrdí, že současná nemocniční strava je v naprostém pořádku. A lidé by měli dostávat především to, co jim chutná, aby neztráceli na váze. Platí to především u starších pacientů, kteří často trpí podvýživou. A shoda nepanuje ani v tom, zda za celým problémem nestojí peníze. Člověk totiž nemusí být zdravotnický odborník, aby si spočítal, že taková zdravá mrkev nebo banán stojí stejně ne-li ještě míň než mastná kobliha.