Žvýkání žvýkaček bez cukru po jídle zvyšuje produkci slin, které oplachují kyselinu tvořící se na sklovině našich zubů, a snižuje tím riziko zubního kazu o osmadvacet procent. Vědci k výsledkům dospěli po prostudování dvanácti studií datovaných až pět desetiletí do minulosti, informoval server Daily Mail.
Tyto kyseliny se tvoří, když jíme a v ústech a na zubech pak jsou zhruba dvacet minut po jídle. Zvýšenou produkci slin vyvolají pochopitelně také žvýkačky s cukrem, ale ten zase kazí zuby, když se v reakci na bakterie v ústech mění na plak.
Výsledky založeny na dvanácti studiích
Vědci prostudovali dvanáct výzkumů, které se zaměřovaly na vliv žvýkaček bez cukru na zdravotní stav ústní dutiny dětí i dospělých a ve výsledku zjistili, že lidé užívající po jídle žvýkačku bez cukru mají o 28 procent menší pravděpodobnost zubního kazu než lidé, kteří tyto žvýkačky naopak nežvýkají.
„Jak stimulace slin, které mohou působit jako přirozená bariéra v ochraně zubů, tak mechanické zbavení se plaku v důsledku žvýkání může přispět k prevenci zubního kazu,“ uvedl autor studie, profesor Avijit Banerjee.
Doposud podle autora chyběly důkazy
Až doposud podle autora studie neexistovaly žádné přesvědčivé důkazy, které by dokládaly vztah mezi žvýkáním žvýkaček bez cukru a zpomalením rozvoje zubního kazu.
Podobný názor zastává také Dr. Nigel Carter OBSE, generální ředitel Zubní zdravotnické nadace (Oral Health Foundation), podle něhož je žvýkačka bez cukru jednoduchým a efektivním způsobem, jak si zachovat zdravá ústa. „Hraje opravdu důležitou roli v prevenci proti zubnímu kazu, zejména mezi jídly nebo po jídle, když jsou vaše zuby více ohroženy útoky kyselin,“ uvedl Carter.
Jedna z nejrozšířenějších nemocí
Kromě žvýkání po jídle je samozřejmě podstatnou součástí prevence pravidelné čištění zubů, alespoň dvakrát denně dvě minuty.
Zubní kaz je v moderní společnosti jednou z vůbec nejrozšířenějších nemocí. Vyvrtaný zub má v České repuplice drtivá většina dospělé populace, velká část lidí už od dětství, nebo nejpozději od mládí. Zubní lékaři varují, že děti i dospělí jedí příliš velké množství cukru a dostatečně se o svůj chrup nestarají.