Zrzkové, kam se podíváš. Nizozemské město ovládli lidé s ohnivou kšticí

Nizozemský Tilburg se o víkendu stal hlavním městem zrzků, kteří se sjeli na každoroční festival určený právě lidem s touto barvou vlasů. Podle pořadatelů akce Redhead Days Festival dorazilo na pět tisíc návštěvníků, kteří si mohli užít například workshopů, koncertů nebo seznamovacích večírků. Uvedla to agentura Reuters.

„Už se necítím osamělý, tady je pospolitost, jejíž jsem součástí,“ popsal důvody cesty do Tilburgu třicetiletý Skot Liam Hunter. Ten stejně jako mnoho dalších lidí se zrzavými vlasy zažíval posměšky a festival mu pomohl mít ze svého zevnějšku lepší pocit.

ČTĚTE TAKÉ: Zrzky jsou výsledkem unikátní mutace. Mají oproti ostatním lidem řadu (ne)výhod

Festival pro zrzky začal v roce 2005 úplnou náhodou, když si místní amatérský malíř Bart Rouwenhorst podal do novin inzerát, že hledá 15 modelů se zrzavými vlasy. Přihlásilo se mu jich desetkrát tolik, a tak Rouwenhorst všem uchazečům pořídil společný snímek. Ten vyvolal takový ohlas, že se rozhodlo o pravidelném setkávání zrzků.

Lidé se zrzavými vlasy tvoří asi jedno až dvě procenta světové populace. Běžnější je tato barva vlasů v severní a severozápadní Evropě, kde ji má dvě až šest procent obyvatel.

Tagy: