Zaběhl se vám pes? Studentka vytvořila vyhledávač ztracených domácích mazlíčků

Pes v kleci

Do ledna letošního roku museli všichni povinně očipovat své psy. Jenže slibovaný centrální registr psů zatím stále neexistuje. Majitelé tak zvíře mohou evidovat až do patnácti soukromých databází. Studentka informatiky z Brna proto vytvořilo sjednocující databázi, která v ČR chybí, a spustila vyhledávač ztracených psů s názvem komupatrim.cz.

„Projekt vlastně vznikl v rámci mé bakalářské práce, takže jsem na něm pracovala v loňském akademickém roce,“ uvedla studentka informatiky na brněnském VUT Kristýna Zaklová. „Nicméně výsledný systém nebyl mým jediným úkolem,“ dodala studentka.

„Například na začátku jsem dělala analýzu zvolené problematiky, a to nejen v tuzemsku, ale i v zahraničí anebo třeba analýzu cílových uživatelů,“ zmínila se o tom, co předcházelo samotnému vyhledávači.

Zaklová uvedla, že existují dva modely, jak se k této problematice v Evropě přistupuje. „Jedním modelem je zavedení centrální evidence, tedy jednoho registru, kam všichni povinně registrují své mazlíčky. A druhým přístupem je existence více registrů najednou, přičemž ty jsou prohlášeny za oficiální a zároveň existuje jednotný vyhledávač napříč těmito registry.“ U nás to zatím podle Zaklové vypadá, že spějeme k prvnímu modelu, tedy zavedení jednotného registru.

Podle čeho lze ztracené pejsky vyhledávat?

Studentčin internetový vyhledáváč komupatrim.cz nabízí prohledávání na základě nejběžnějších označovacích prostředků, tedy nejenom podle mikročipů, ale také podle tetovacích čísel, petpasů, obecních známek nebo takzvaných lyssetek.

„Moje aplikace nenahrazuje centrální registr, ale umožňuje zjednodušené vyhledávání napříč existujícími registry,“ dodala Zaklová s tím, že budoucnost jejího projektu bude záviset na tom, zda bude, nebo nebude onen slibovaný centrální registr.

Tagy: