23 let od zlatého triumfu v Naganu. Záběry z tiskovky sleduji nerad, přiznal Hašek

Dominik Hašek

INTERVIEW 23.2.2021

Od návratu zlatých hochů z Nagana uběhlo 23 let. Hokejový legendární brankář Dominik Hašek v pořadu Interview na CNN Prima NEWS zavzpomínal na oslavy památného triumfu. S nadsázkou uvedl, že záběry z tiskové konference, na které jsou čeští hokejisté i realizační tým lidově řečeno pod parou, nesleduje zrovna rád.

Šampionátu v ledním hokeji na zimní olympiádě v Naganu v roce 1998 se přezdívá turnaj století. Šlo totiž o první mezinárodní hokejový šampionát, na kterém po domluvě s NHL mohli své země reprezentovat ti nejlepší hokejisté světa.

Většina odborníků očekávala, že zvítězí kanadský výběr v čele s hvězdami, jako byl Eric Lindros, Steve Yzerman, ale také Wayne Gretzky. Mezi favority patřila rovněž ruská reprezentace, kterou tehdy táhl nezastavitelný Pavel Bure. Zlato z nezapomenutelných bitev si ale nakonec odnesla často podceňovaná česká výprava vedená Jaromírem Jágrem a především Dominikem Haškem.

Výkony druhého jmenovaného na tomto turnaji přirovnávají fanoušci i experti k jen těžko uvěřitelným. Brankář přezdívaný Dominátor nejdříve svými zákroky ve čtvrtfinále smetl Američany. Z mnoha ložených gólových šancí totiž za svá záda pustil jen jednu a svým výkonem český tým vyhecoval k obratu na konečných 4:1.

V semifinále Hašek poslal domů hvězdy z Kanady, když v závěru pochytal všech pět samostatných nájezdů. Ve finále s Rusy stačilo Čechům dát jediný gól, Hašek byl totiž opět nepřekonatelný. Během finále opravdu nepustil jedinou branku a stal se právem hrdinou celého šampionátu. Češi tak zvítězili v turnaji století, což tehdy sjednotilo prakticky celý národ.

Na velké oslavy po triumfu ale hráči moc času neměli. „Oslavy bohužel byly krátké, nejdřív jsme nevěděli, jestli se z Japonska do Česka vůbec budeme moci vrátit. Nakonec to bylo jen na den, ale i za to jsem rád. Kdyby se většina z nás hned po triumfu rozprchla zpátky do USA, nebylo by to ono,“ řekl Hašek v pořadu Interview.

Jaký alkohol se pil ve zpátečním letadle nejvíce, si Dominátor už moc nepamatuje. Podle záběrů z následující tiskové konference ale vše nasvědčovalo tomu, že během návratu si zlatí hoši dost užívali veselí. „Na záběry z tiskové konference v Česku se nekoukám až tak rád,“ přiznal Hašek s jistou mírou nadhledu. „Užili jsme si to zkrátka se vším všudy. Když člověk něco vyhraje a splní se mu sen, je krásné, když to může oslavit s týmem. Tehdy jsme to slavení možná už trochu přepískli, ale byla to zlatá olympijská medaile,“ dodal s úsměvem.

Od hokejového turnaje v Naganu se na zimních olympijských hrách odehrály ještě čtyři šampionáty, na kterých své země díky ústupkům NHL mohli reprezentovat ti nejlepší hokejisté z nejlepších. Na té poslední v korejském Pchjongčchangu z roku 2018 to už opět možné nebylo. O to více je český triumf z roku 1998 fenomenální a z dnešního pohledu nezopakovatelný.

Tagy: