45 tun kokainu ročně do hlavních evropských přístavů. Europol rozbil pašeráckou síť

Policisté několika evropských zemí, Brazílie a Spojených arabských emirátů (SAE) provedli rozsáhlou razii proti organizované zločinecké síti pašující kokain z Jižní Ameriky do Evropy. Zatkli celkem 45 lidí, z toho 38 v Brazílii, další v Belgii, Španělsku a Dubaji. Informovala o tom evropská policejní agentura Europol. Podle ní šlo o dosud největší razii proti organizované síti pašující kokain z Brazílie do Evropy.

Podle Europolu byl tento zločinecký syndikát zodpovědný ročně za dovoz nejméně 45 tun kokainu do hlavních evropských přístavů a za půl roku vydělal přes sto milionů eur (zhruba 2,6 miliardy Kč).

Více než tisícovka policistů provedla v pátek časně ráno domovní prohlídky zhruba na 180 místech, většinou v Brazílii. Při této koordinované akci policisté zabavili i značné sumy peněz – v Portugalsku přes 12 milionů eur v hotovosti, v Belgii na 300 000 eur a v Brazílii na 170 000 dolarů a milion brazilských realů. V Brazílii, Belgii a Španělsku zabavili také 70 luxusních aut a v Brazílii i 37 letadel. V rámci razie bylo obstaveno i na 165 domů a zmrazeny bankovní účty desítce lidí ve Španělsku.

Práci policistů na svém Twitteru vyzdvihl i brazilský ministr pro komunikaci Fábio Faria.

Dnes rozbitý gang podle policie pašoval drogy z Jižní Ameriky do evropských přístavů v kontejnerech. Narkokartely ale posílají do Evropy a Afriky drogy i ponorkami. Loni v listopadu policisté zadrželi u severozápadního pobřeží Španělska asi 20 metrů dlouhou ponorku, která převážela z Kolumbie přes tři tuny kokainu. Španělská média tehdy psala, že šlo o první narkoponorkou, jež přeplula Atlantik do Evropy a podařilo se ji zadržet.

Tagy: