Američan netušil, že má na půdě obraz od Rembrandta. Nový majitel za něj zaplatil miliony

Autorství Rembrandta odhalil odhadce Kaja Veilleux.

Američan našel na půdě vzácný obraz Rembrandta za miliony

Ve Spojených státech se odehrál příběh jako z filmu. Američan našel doma na půdě obraz a vůbec neměl tušení, jak vzácný je. Ukázalo se, že ho maloval holandský umělec Rembrandt a má tedy obrovskou hodnotu. Nový majitel za dílo ze 17. století zaplatil v přepočtu 30 milionů korun, informuje CNN.

Když zavolali odhadce Kaje Veilleuxe na rutinní prohlídku obrazů nalezených na půdě jednoho domu v Camdenu ve státě Maine, netušil, že objeví Rembrandtovo dílo. „Obvykle se najdou v Evropě, protože jich tam bylo nejvíc. Ale tenhle se dostal na jednu farmu do Ameriky, kde jsme ho objevili,“ sdělil odhadce a majitel aukční galerie Thomaston Place.

ČTĚTE TAKÉ: Dědo, jsi machr! Čech se v 82 letech pokusil protančit do NBA, tleskala mu i oscarová hvězda

Obraz známý jako Portrét dívky zobrazuje dospívající slečnu v černých šatech s bílým límcem a čepcem. „Málokdo maluje jako Rembrandt. Jeden z poznávacích znaků Rembrandtových obrazů a holandských mistrů vůbec je volánkový límec,“ vysvětlil Veilleux.

Navzdory svému stáří bylo dílo v pozoruhodném stavu. Rychle se proto objevilo na aukci s vyvolávací cenou pět tisíc dolarů. Brzy se o něj začalo přetahovat devět zájemců. „Šance získat takový obraz je jednou za život. Jakmile to začalo, nebralo to konce,“ uvedl majitel galerie s tím, že umělecké dílo obvykle prodá zhruba za 35 sekund. Tentokrát aukce trvala přes deset minut.

Nový majitel obrazu zůstává v anonymitě. Jisté ale je, že se toto historické dílo díky němu vrátí zpátky do Evropy.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Tata Bojs o novém dokumentu: Najbrt si libuje v podivnostech, směje se Mardoša. Řekl, co ho mrzí

Tagy:
CNN Evropa galerie malba USA Rembrandt Maine výtvarné umění Camden umění a zábava umění, kultura, zábava a média