Tata Bojs o novém dokumentu: Najbrt si libuje v podivnostech, směje se Mardoša. Řekl, co ho mrzí

Baskytarista Marek Huňát alias Mardoša

Tata Bojs o novém filmu

Kapela Tata Bojs existuje už dlouhých 36 let. Za tu dobu odehrála přes 1 300 koncertů, napsala 161 skladeb, vydala deset alb, 24 klipů a dvě knihy a uspořádala také výstavu. Nyní do sbírky přidala ještě dokumentární film v režii Marka Najbrta. O spolupráci s ním a svých pocitech z natáčení promluvili v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS frontman kapely Milan Cais a baskytarista Marek Huňát alias Mardoša.

Přestože jim dokumentární film do pomyslné skládačky zatím chyběl, nápad na natáčení nevzešel od členů kapely. „Nejsme takoví blázni,“ žertoval Mardoša. Podle Milana Caise se myšlenka na film zrodila už před šesti lety, kdy skupina připravovala výstavu v DOXu. „Přišel za námi producent Petr Koza s režisérem Václavem Kučerou s tímto nápadem. Bohužel, Václav Kučera onemocněl a předčasně zemřel, takže jsme hledali jiného režiséra a našli Marka Najbrta, který se toho zhostil po svém a film je na světě,“ vysvětlil Cais.

ČTĚTE TAKÉ: Mám vzácnou formu rakoviny, šokoval člen známé kapely The Cure. Fanouškům poslal vzkaz

Cais o spolupráci s Najbrtem hovořil pozitivně: „S Markem se nám spolupracovalo perfektně. Má svůj vlastní styl humoru, který se nám líbil a kvůli kterému jsme ho oslovili. Myslím, že to do filmu docela obtisknul. Občas nás ale nutil dělat věci, které se nám úplně nelíbily,“ řekl. „Fyzicky nás úplně netýral, ale liboval si v podivnostech, to ho vždycky zaujalo,“ dodal Mardoša.

Připomněli, že s Najbrtem se znají už od studií. „Známe se léta letoucí, ještě když studoval na FAMU. Věděli jsme o sobě, ale nebyli jsme kamarádi, kteří by spolu chodili na pivo. Teď jsme se ale zkamarádili víc,“ řekl Cais.

Archivní poklady a vzpomínky na začátky

Film obsahuje množství archivních materiálů, které skupina sama nabídla. „Archiv máme docela nabitý. Pro fanoušky to v některých aspektech může být objevení něčeho nového, zejména ta raná léta, která byla docela šílená,“ podotkl Cais.

Kapela vznikla v roce 1988, kdy členům bylo necelých čtrnáct let. „V té době jsme neuměli hrát na hudební nástroje, jen jsme chtěli dělat bordel. A tak jsme ho dělali a za chodu jsme se na koncertech učili hrát,“ zavzpomínal frontman kapely.

Mardoša k tomu dodal, že začátky byly opravdu divoké. „Byli jsme poloděti, když jsme začínali. Listopad 1989 jsme ale prožívali hodně intenzivně. Vždy jsme se rozhodovali, zda zkoušet, nebo jít na demonstraci. Dokonce jsme složili písničku Velvet Revolution, ale naštěstí nezůstala nikde nahraná. Byla totiž taková zvláštní,“ naznačil Mardoša s tím, že se tehdy inspirovali kapelou Velvet Underground, o jejíž existenci tehdy tušili, ale nikdy ji neslyšeli hrát. „Takže jsme si jen představovali, jak by asi zněli,“ smál se.

Mardoša lituje ztráty jiného záznamu. „Lituji ztráty nahrávky ze třetího koncertu. Měli jsme ji z prosince 1988 a poslali jsme ji do Německa, abychom si tam mohli zahrát. Jenže kazeta tehdy byla vzácná, neudělali jsme kopii a oni nám ji zpátky už neposlali.“

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Nemoci jsem ukázala, kdo je tady pankáč, říká oslavenkyně Slováčková. Věk už mě vůbec netrápí

Tagy:
film hudba koncert režisér hudební skupina dokumentární film Milan Cais Tata Bojs kultura Václav Kučera Marek Najbrt Showtime umění a zábava umění, kultura, zábava a média Mardoša