Ananas na pizze rozděluje společnost. Jaké další podivné kombinace lidé milují?

Ananas na pizze rozděluje českou společnost.

Pizza s ananasem, nebo bez?

Nejnovější průzkum Barometr Food společnosti Edenred uvádí, že polovina Čechů preferuje vyhlášený hřích – ananas na pizze. A to není vše, průzkum zjistil, že naše nejoblíbenější jídlo, rozhodně není knedlo vepřo zelo.

Chuťové preference Čechů se mění. Například houby zůstávají v oblibě hlavně u starších generací, zatímco mladí už jídla s houbami tolik nemusí a vyhledávají spíše exotičtější pokrmy, například sushi. „Starší generace sushi vůbec neholduje, zatímco u mladých je oblíbené. Další polarizující potravinou jsou játra a vnitřnosti, které mají rádi starší, zatímco z mladší generace tuto potravinu nikdo nepreferuje,“ uvedla pro CNN Prima NEWS Aneta Martišková, ředitelka vnějších vztahů a udržitelnosti zadavatele průzkumu společnosti Edenred.

ČTĚTE TAKÉ: Vařila v Londýně i New Yorku. Gastro svět je hodně soupeřivý, tvrdí Bára Šimůnková

To odpovídá i změnám jídelníčků v restauracích, kde Češi v porovnání s dobou před dvěma lety utratí o dvacet procent více. „U lidí často vítězí květák, ten má v oblibě 82 procent lidí. Nejoblíbenějším jídlem je tatarák,“ upřesnila Martišková.

Průzkum se zaměřil i na gastronomické kontroverze, jako je pizza s ananasem, která doslova rozděluje společnost. Polovina Čechů ji miluje, druhá půlka nad ní kroutí hlavou. „Havaj je oblíbená, máme tady člověka, co sem pravidelně chodí a dává si Quattro formaggi s ananasem. Populární jsou i sladké pizzy, které mají jako základ mascarpone a na to se pak nandají například borůvky a šlehačka,“ potvrdil oslovený mistr pizzy Oldřich.

Chutě lidí jsou různé a na internetu naleznete mnoho podivných kombinací. Mezi neotřelými recepty nechybí třeba králík s krupicovou kaší, waffle s lososem nebo lívance se slaninou a javorovým sirupem. „Ono je to chuťově pro mozek velice lákavé, protože o kombinaci tuku, cukru a soli víme, že způsobuje pocit záplavy mozku dopaminem. Takže chápu, že na tomhle lidi ujíždějí,“ vysvětlil výživový poradce Petr Havlíček.

„Kdysi dávno jsem viděl v hospodě ‚Říčanský‘ guláš, a to byl guláš, na který se navrch dala tatarská omáčka, takže fantazii se meze nekladou,“ poznamenal šéfkuchař Zdeněk Pohlreich.

Říká se, proti gustu žádný dišputát, na druhou stranu některé jídelní kombinace by našim žaludkům nemusely udělat úplně dobře. „Pokud zkombinujeme všechny možné druhy tučnějších jídel, tak vám z toho s největší pravděpodobností bude zle. Ale to bychom potom museli odhodit všechna degustační menu, kdy v malých porcích ochutnáváme různá jídla,“ dodal Havlíček.

Zatímco turisté vyhledávají tradiční jídla, Češi si pochutnávají na odvážnějších kombinacích. Taková pizza bez ananasu je pro někoho stejně nesmyslná, jako guláš bez bramborových knedlíků.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Hrajeme si s jídlem, říká principál Cirkus Burgeru. Nejdůležitější je obyčejná cibule

Tagy:
Zdeněk Pohlreich preference zdraví pizza restaurace výživa gastronomie chutě Barometr Food Edenred zvláštní kombinace Aneta Martišková Petr Havlíček