České restaurace platí pokuty za skryté alergeny. V extrémních případech mohou způsobit smrt

Holandský řízek je častým zdrojem skrytých alergenů

České jídelny platí pokuty za skryté alergeny

Pokuty v celkové sumě 400 tisíc korun musí zaplatit 93 restaurací a jídelen. V jejich nabízených pokrmech byly skryté alergeny, které mohou podle lékařů způsobit alergikům vážné zdravotní problémy, uvedla ve svém vysílání televize CNN Prima NEWS.

Holandský řízek s kaší, smažený karbanátek se šťouchanými bramborami nebo zapečená zelenina se sýrem. To je krátký výčet menu z českých restaurací, v nichž hygienici zjistili, že vedení restaurací zákazníky náležitě neupozornilo na alergeny.

ČTĚTE TAKÉ: Odpadky, špinavé chlaďáky i nádobí. Inspekce zavřela kuchyni restaurace na Moravě, není první

„U některých pokrmů, kde mají inspektoři pochybnosti, že alergeny nejsou řádně označeny, odebírají vzorky celého pokrmu na laboratorní vyšetření. Vzorky jsou převezeny do laboratoří zdravotního ústavu,“ sdělila hlavní hygienička České republiky Pavla Svrčinová.

Mezi nejčastější skryté alergeny patří hořčice, celer a lepek. Dalšími jsou mléčné bílkoviny, vejce a stopy sójových bílkovin.

„Musíme být schopni vždy pravdivě uvést, co v tom pokrmu je. Pokud se stane nějaké pochybení, tak je to vždy chyba provozovatele,“ uvedl Luboš Kastner z Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR.

Taková chyba může být pro zákazníka fatální. „Teoreticky, pokud je v té potravině jedna jediná molekula látky, na kterou je člověk citlivý, může vyvolat tzv. anafylaktickou reakci, což je nejprudší alergická reakce, která vůbec existuje. V extrémních případech může alergika čistě teoreticky zabít,“ sdělil praktický lékař Cyril Mucha. Většina lidí má podle lékařů mírnější příznaky potravinové alergie, jako jsou třeba kopřivka, průjem nebo zvracení.

V Česku trpí nějakým druhem potravinové alergie zhruba pět až osm procent dětí a až tři procenta dospělých. Za nejrizikovější spouštěč se považují zejména oříšky.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Rána pro hospody i české peněženky: Točené pivo v novém roce zdražuje až o osm korun

Tagy: