Angažmá výměnou za český pas. Hokejista Safin se vzdal občanství, aby mohl hrát v Rusku

Hokejista Ostap Safin se rozhodl vzdát českého občanství, aby snáze získal angažmá v Rusku.

Do Ruska míří další český hokejista, i když tentokrát to není tak úplně jednoznačné. Útočník Ostap Safin, dosud hrající za pražskou Spartu, se totiž rozhodl vzdát se českého pasu, aby snáze získal právě ten ruský, který by mu dopomohl k angažmá v KHL. Křídelník přitom reprezentoval Česko v mládežnických reprezentacích – je rodákem z Prahy, kde i vyrůstal. Nyní se ovšem přidává k několika málo Čechům, kteří se navzdory ruské invazi na Ukrajinu rozhodli jít zkusit štěstí právě do země agresora.

Po návratu ze zámoří za sebou měl první sezonu ve Spartě a zdálo se, že s ním v klubu panuje spokojenost. Safin si v 41 zápasech připsal 13 bodů, většinu času hrál ve třetí či čtvrté lajně. Následovalo prodloužení smlouvy, ale tu Safin čerstvě zrušil.

„S Ostapem jsme prodloužili v sezoně kontrakt, měli jsme zájem o jeho setrvání. Bohužel se rozhodl náš tým opustit, v čemž mu nechceme bránit. Přejeme mu hodně štěstí,“ uvedl před pár dny sportovní manažer Sparty a klubová legenda Jaroslav Hlinka.

Posléze se objevily spekulace, že Safin má mít namířeno do KHL, konkrétně do známého, leč chudého a neúspěšného, klubu Lada Toljatti. Angažmá již potvrdil generální manažer ruského týmu Alexandr Čebotarev. Safin do klubu míří na zkoušku, která má trvat do 15. srpna.

„Pokud vím, tak vše běží. Hráč právě řeší změnu občanství z českého na ruské. Samozřejmě, že máme zájem, aby získal ruské občanství, roli hraje limit hráčů ze zahraničí,“ sdělil pro ruskou tiskovou agenturu TASS Čebotarev.

Aby však Safin získal ruský pas, musel se vzdát toho českého. Informuje o tom deník Sport. Rusko totiž nemá s Českem dohodu o případném uznávání dvojího občanství právě těchto dvou zemí.

Reprezentace zavírá své dveře

Sám Safin v mládežnických kategoriích reprezentoval Česko. Zahrál si i na šampionátech do 18 a do 20 let. Zároveň ovšem pochází z ruské rodiny, přičemž pouze on se jako jediný její člen narodil až v Česku. „V Česku jsem doma, je ve mně ale velký kus Rusa,“ popsal před lety pro Aktuálně.cz.

Kromě toho se v rozhovoru datovaném zpět do roku 2016 svěřil, že do Ruska se vydává i několikrát do roka. O tom, že by reprezentoval Rusko, však prý neuvažoval. „Narodil jsem se v Česku a jsem rád, že můžu nosit zdejší dres,“ pokračoval Safin.

O tuto možnost však nyní přichází. Nejen tím, že se vzdal českého pasu, ale už jen svým odchodem do KHL. Hráči, kteří do převážně ruské ligy aktuálně míří, mají u české reprezentace utrum. Důvodem je ruská invaze na Ukrajinu.

Od začátku války proto Rusko opustila celá řada Čechů. Uplynulou sezonu v rozlohou největší zemi světa působili pouze Libor Šulák, Rudolf Červený a muž s podobným příběhem jako Safin – Dmitrij Jaškin. Část sezony v Rusku strávil také Michal Jordán, který však zemi v průběhu roku opustil a mohl se tak vrátit do reprezentace. Pro nový ročník by měli pokračovat Jaškin se Šulákem, které má doplnit David Sklenička. Je dost možné, že toto trio rozšíří i Safin.

Tagy:
válka hokejista Dmitrij Jaškin hokej Česko sport Rusko HC Sparta Praha Kontinentální hokejová liga ruská invaze na Ukrajinu Michal Jordán Ostap Safin HC Lada Togliatti