Překousnou nadávky i konec v nároďáku. Ruská KHL stále táhne české a slovenské hráče

Dmitrij Jaškin

Od začátku vojenské invaze na Ukrajinu opustilo Rusko mnoho cizinců, kteří tam působili. Mezi nimi i řada sportovců, mimo jiné i z hokejové KHL. Někteří však navzdory válce v zemi zůstávají, jiní se do Ruska vydali až nyní – mezi nimi i několik Čechů a Slováků. Část fanoušků jim proto spílá, že odjeli hrát „za krvavé peníze“. Hráči si tak navíc zavírají dveře do národního týmu.

Český hokejista ruského původu Dmitrij Jaškin má za sebou vynikající sezonu. S 62 body a 40 góly opanoval střeleckou tabulku soutěže, svůj tým navíc vedl jako kapitán, ačkoliv k celkovému triumfu nakonec nedošel. Má to však háček. Jaškin vyhrál bodování v převážně ruské KHL, kde vedl tým z Petrohradu.

Válka na Ukrajině, kterou zahájilo Rusko invazí loni 24. února, znamenala značný zásah i do sportovního světa. Rusové se dodnes nesmí účastnit řady velkých sportovních akcí, cizinci se přestali ve velkém hrnout do ruských soutěží a další z nich začali kvapem utíkat navzdory lukrativním smlouvám.

ČTĚTE TAKÉ: Kanada se vrací na hokejový trůn. Ve finále porazila překvapení z Německa 5:2

Našly se však výjimky, v čele se zmiňovaným Jaškinem. Když válka začala, byl hráčem Arizony Coyotes v kanadskoamerické NHL, byť většinu času pro zranění nehrál. Navzdory konfliktu se však rozhodl přesunout z Ameriky zpět do Ruska, kde hrával dříve. To mu zajistilo na jednu stranu lukrativní kontrakt, neboť v Rusku byl již dříve za hvězdu, ale také na sebe přivolal vztek řady fanoušků a zákaz působení v českém národním týmu.

Česká reprezentace se totiž pro hráče působící v KHL od sezony 2022–23 uzavřela. Stejně se rozhodly i národní týmy ze Švédska, Finska i Slovenska. Ještě v letech 2021–22 v KHL hrálo asi dvacet českých hokejistů a dříve jich bývalo ještě více. Uplynulou sezonu tam působili pouze čtyři čeští hráči. Jaškina doplnili obránci Libor Šulák s Michalem Jordánem, kteří měli platnou smlouvu již z dřívějška, a Rudolf Červený, který stejně jako Jaškin kontrakt podepsal až po začátku války.

Konec v reprezentaci

Jordán se během probíhajícího ročníku domluvil se svým klubem Amur Chabarovsk, že sezonu dokončí ve švýcarském Rapperswillu. Díky tomu se nakonec mohl vrátit do českého národního týmu. Nakonec s ním dokonce odletěl na mistrovství světa. Šulák zvolil jinou cestu – podepsal novou smlouvu v KHL, když Vladivostok vyměnil za Omsk. „Doufám, že nepočítá s tím, že by se kdy vracel do nároďáku,“ komentovala jeho rozhodnutí jedna z uživatelek Twitteru. Další Šuláka nazval „ruskou špínou“. V KHL zůstává i Jaškin, který se z Petrohradu přesune do Kazaně.

Hrát v Rusku ze nezdráhají navzdory nevraživosti některých fanoušků ani další reprezentanti. Delší dobu se ví, že v KHL zakotví i obránci David Sklenička s Lukášem Klokem, což před mistrovstvím potvrdil kouč národního týmu Kari Jalonen. Prvně jmenovaný doposud působil ve Finsku, Klok rozdělil poslední sezonu mezi zámoří a Švýcarsko. CNN Prima NEWS se pokusila spojit s jejich hráčským agentem Michalem Sivkem, ten však záležitosti kolem KHL nechtěl komentovat. Nabídku z Ruska měl řešit také vítkovický útočník Dominik Lakatoš.

Zaslíbená liga pro Slováky

KHL se nyní zdá být ligou zaslíbenou pro Slováky. Během uplynulé sezony tam působilo hned několik reprezenantů. Šok byl například přesun obránce Christiána Jaroše, který před letošním ročníkem vyměnil americké New Jersey za sibiřský Omsk, konec sezony pak dohrával za CSKA Moskva, se kterým vyhrál Gagarinův pohár.

V Rusku hrál také útočník Tomáš Jurčo, který rovněž léta působil v zámoří, či brankáři Patrik Rybár, Július Hudáček a Adam Húska. To přidělávalo Slovákům vrásky na čele před mistrovstvím světa, jeslikož i tam začalo platit, že angažmá v KHL znamená konec v reprezentaci. Národní tým se nakonec na šampionátu musel spolehnout na trojici nepříliš zkušených brankářů z domácí soutěže, nutno však podotknout, že nezklamali.

V Rusku hrají i obránce Michal Čajkovský s útočníky Michalem Krištofem a Adam Liškou. Všichni tři budou v KHL pokračovat i v nové sezoně. Navíc je téměř s jistotou doplní i dříve velebený obránce Třince Martin Gernát, který úspěšně působil ve Švýcarsku a čerstvě se upsal Jaroslavli.

Zajímavá kauza se odehrála kolem Gernáta před mistrovstvím světa. Obránce měl slovenský národní tým vést coby kapitán, ale těsně před zahájením šampionátu bylo oznámeno, že reprezentaci opouští. Oficiálně kvůli zranění. Už v té době se však spekulovalo, že v týmu skončil kvůli nabídce z KHL, jak informoval například deník Sport.

Oznámení o Gernátově podpisu komentoval například novinář portálu Šport.sk Tomáš Prokop, který to označil za velmi smutnou zprávu. „Všechno to jde shora. Pokud nebude hanba hrát v Mordoru (jak mnozí kritici Rusko často nazývají, pozn. red.), budou tam vesele podepisovat i nadále,“ napsal Prokop na Twitteru.

Kanadská enkláva v Rusku

Češi ani Slováci však nebyli ani zdaleka nejpočetnějšími skupinami cizinců, kteří loni hráli v KHL. V ruské soutěži podle stránky eliteprospects.com v uplynulé sezoně působilo 40 Kanaďanů a 13 Američanů. Hrála tam i pětice Švédů, po dvou hráčích měly Německo a Lotyšsko a působil tam jeden Fin.

V lize hráli rovněž Bělorusové, Kazaši či hráči s čínským pasem (většinou naturalizovaní cizinci, pozn. red.). V KHL však byli zejména díky tomu, že v ní působí kluby z běloruského Minsku, kazašské Astany či čínský Kunlun sídlící v Pekingu. Oproti tomu jiné kluby z ciziny, jako lotyšské Dinamo Riga či finský Jokerit Helsinky, se z KHL již před časem kvůli ruské agresi odhlásily.

Tagy:
válka Slovensko hokejista Dmitrij Jaškin hokej Česko Rusko Libor Šulák Kontinentální hokejová liga ruská invaze na Ukrajinu Michal Jordán