Anifilm je letos ve znamení humoru. Velký dárek dostal festival ještě před začátkem

Mezinárodní festival animovaných filmů má dvacetiletou historii. Je určený pro milovníky animace, profesionály v oboru, ale i běžné návštěvníky, kteří díky neuvěřitelně široké nabídce filmů pochopí, že nabízí minimálně stejné emoce jako hraný film. Animované filmy můžou být dobrodružné, romantické, strašidelné i lechtivé. Motem letošní přehlídky je animovaný humor.

Festival změnil za svoji existenci název i destinaci, ale neztratil kouzlo. Z jihočeské Třeboně se Anifilm přestěhoval do Liberce a překvapivě letos nabízí kromě těch nejlepších a nejnovějších animovaných filmů z celého světa i letní počasí.

Ještě před začátkem dostal festival velký dárek. „30. dubna jsme se dozvěděli, že americká Akademie filmového umění a věd zařadila Anifilm jako jediný český festival mezi vybrané prestižní festivaly, jejichž vítězný film je kvalifikovaný na oscarové klání,“ vysvětlil ředitel festivalu Tomáš Rychetský.

Festival trvá šest dní, program začíná v půl deváté ráno, večer nabízí promítání známých animáků na náměstí zdarma a končí půlnoční animací. Festival jde prožít nejen s filmem, až do neděle nabízí virtuální realitu, počítačové hry, výstavy, koncerty i dílny animace pro děti.

Hvězdou Anifilmu je ještě před udělením hlavních cen jeden z porotců, král nezávislé americké animace, legendární režisér Bill Plympton několikrát nominovaný na Oscara.

Tagy: