ANKETA: Delon v roli vypočítavého vraha, manipulátora či Caesara. Vyberte jeho nejlepší film

Alain Delon jako Caesar ve snímku Asterix a Olympijské hry

Zemřel herec Alain Delon

Během své dlouhé herecké kariéry zazářil v neděli zesnulý francouzský herec Alain Delon v téměř stovce filmů. Redakce CNN Prima NEWS vám přináší výběr z toho nejlepšího, co Delon natočil. Vyberte v anketě váš oblíbený snímek.

Jaký film s Alainem Delonem máte nejraději?

1. Rocco a jeho bratři (1960)

Kriminální epos Rocco a jeho bratři byl jedním z prvních velkých hereckých průlomů Alaina Delona, uvádí portál Ranker.com. Herec zde ztvárnil roli titulní postavy Rocca, který se svými sourozenci přichází z venkova na jihu Itálie do průmyslového Milána, kde se snaží protlouci životem a někdy se uchýlí ke zločinům. Situace v rodině se vyostří, když se Rocco a jeden z jeho bratrů Simone zamilují do stejné dívky. Film byl jednou z inspirací pro slavný americký snímek Kmotr.

ČTĚTE TAKÉ: Delonovi se svět hnusil a toužil po eutanazii. Uspěte i mého psa, naplánoval na den své smrti

2. Samuraj (1967)

Ve snímku Samuraj Delon hraje jednu ze svých nejikoničtějších rolí chladnokrevného a vypočítavého vraha Jefa Costella, který dostal za úkol odstranit bohatého a vlivného obchodníka. Zakázka se však rychle zkomplikuje, když zadavatel vraždy odmítne Jefovi zaplatit a pokusí se ho zbavit.

3. Osudový kruh (1970)

V Osudovém kruhu Delon představuje čerstvě propuštěného kriminálníka Coreyho, který se záhy spojí s uprchlým trestancem a bývalým policistou, s nimiž začne plánovat rozsáhlou loupež šperků.

4. Sicilský klan (1969)

Film s kriminální tematikou, v němž se Delon ocitl na plátně s dalšími filmovými ikonami – Jeanem Gabinem a Lino Venturou. Delon zde ztvárnil roli zločince z povolání Rogera Sarteta, který se podílí na složitém spiknutí organizovaném sicilskou mafií. Za zmínku také stojí výjimečný hudební doprovod, který zkomponoval italský skladatel Ennio Morricone.

5. Gepard (1963)

Ve více než tříhodinovém snímku Gepard Delon okouzlil diváky jako šlechtic Tancredi Falconeri, který je nucen čelit společenským změnám v Itálii v bouřlivých 60. letech 19. století, kdy probíhalo sjednocování země.

6. Pan Klein (1976)

Pan Klein je ponurý thriller odehrávající se uprostřed 2. světové války. Delon se v něm ukázal v temném světle, když ztvárnil nemorálního obchodníka s uměním – vydělává na zoufalých lidech, kteří se snaží opustit Francii.

7. Borsalino (1970)

V kriminálním filmu Borsalino se Delon na plátně potkal s další ikonou francouzské kinematografie, Jeanem-Paulem Belmondem. Oba hrají rivaly, kteří místo toho, aby pracovali pro místní gangsterské šéfy, se snaží vytvořit vlastní zločinecké impérium.

8. V plném slunci (1960)

Ve snímku natočeném podle slavného románu Talentovaný pan Ripley Delon podává mistrovský výkon v roli Toma Ripleyho. Jeho ztvárnění lstivé a manipulativní postavy umožňuje divákům sledovat celou škálu Delonových hereckých schopností.

9. Zatmění (1962)

Psychologické drama Zatmění nabízí divákům vidět herce v roli burzovního makléře Pierra, který se zaplete do milostného vztahu s Vittorií. Jak příběh postupuje, Delon předvádí svou schopnost vyjádřit vnitřní zmatekpomocí jemných gest a výrazů.

10. Asterix a Olympijské hry (2008)

Filmová adaptace populární komiksové série poskytla divákům jednu z posledních příležitostí si užít Delona na stříbrném plátně. V roli Julia Caesara herec vložil svůj šarm a vtip, čímž dodal oblíbené postavě nádech sofistikovanosti a humoru.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Perryho poslední slova: Herec volal po další dávce, předtím byl už dvakrát v bezvědomí

Tagy: