Delonovi se svět hnusil a toužil po eutanazii. Uspěte i mého psa, naplánoval na den své smrti

Alain Delon se psem a Kathrin Glocková (manželka Gastona Glocka) s jehnětem během zahájení vánočního trhu Gut Aiderbichl 11. listopadu 2014 v rakouském Henndorfu u Wallersee.

Zemřel herec Alain Delon

Francouzský herec Alain Delon, který zemřel v neděli 18. srpna ve věku 88 let, měl komplikovaný vztah k životu i smrti. Několik posledních let otevřeně prosazoval právo na eutanazii a projevoval znechucení ze světa, ve kterém už nechtěl dál pobývat. Přál si také, aby ho na onen svět doprovodil jeho pes.

Delon svůj jednoznačný postoj k eutanazii nikdy neskrýval. „Mluvil o tom, že až se jeho stav zhorší, chce podstoupit eutanazii. Tímto postojem vyvolal velmi širokou debatu o právu na důstojný odchod ze života,“ popsala ve vysílání CNN Prima NEWS reportérka zahraniční redakce Anna Tunková.

ČTĚTE TAKÉ: Rána pro Davida Prachaře. Oblíbenému herci zemřela milovaná maminka Jana

Svůj pohled herecká legenda vysvětlila v rozhovoru pro francouzskou televizi TV5 Monde. „Jsem pro. Za prvé proto, že žiji ve Švýcarsku, kde je eutanazie možná, a za druhé ji považuji za nejlogičtější a nejpřirozenější věc, kterou lze udělat,“ řekl Delon. Pro švýcarská média pak dodal, že „v určitém věku a okamžiku má člověk právo odejít v klidu, aniž by musel procházet nemocnicemi, injekcemi a podobně“.

Již v roce 2018 pro týdeník Paris Match pronesl, že ho jeho smrt nebude mrzet. „Život mi už nic moc nepřináší. Všechno jsem poznal a viděl. Především ale nenávidím tuto dobu, je mi z ní na zvracení. Lidé jsou falešní a vše se točí kolem peněz. Takový svět opustím bez jakékoli lítosti,“ pronesl Delon.

Jeho vztah ke světu se ještě zhoršil po smrti celoživotního přítele a neméně slavného kolegy Jeana-Paula Belmonda. „Vězte, že by nebylo špatné, kdybychom odešli společně,“ konstatoval Delon pro web CNews.

Delon byl velký milovník zvířat. Vlastnil pět stanic pro opuštěné psy a kočky a jednou vyslal svou vlastní helikoptéru pro kočku, které auto přejelo tlapku. Jeho nejvěrnějším přítelem byl jeho belgický ovčák. Jeho přáním bylo, aby ve chvíli, kdy bude umírat, byl utracen. „Jestli začnu umírat dříve než on, veterinář ho ke mně přinese a dá mu injekci, která ho uspí. Odejdeme tak spolu, můj milovaný pes zemře v mém náručí. Je to podle mě lepší, než aby se Loubo utrápil k smrti u mého hrobu,“ řekl Delon.

Z vyjádření, které po hercově smrti zveřejnila jeho rodina, se zdá, že jeho přání nebylo naplněno. „Alain Fabien, Anouchka, Anthony a také (pes) Loubo s nezměrnou bolestí oznamují odchod otce,“ stojí ve vyjádření.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Perryho poslední slova. Herec volal po další dávce, předtím byl už dvakrát v bezvědomí

Tagy: