CNN Prima NEWS hledá další ŽENU ČESKA. Nominujte svou favoritku, která oslnila svým příběhem

Nominujte svou favoritku.

Žena Česka: Lata Brandisová

Český národ má mnoho pokladů v kultuře, přírodě i památkách. Ten nejzářivější však dřímá především v lidech a osobnostech, které za sebou nechávají skutečnou a nesmazatelnou stopu. Zpravodajská multiplatforma CNN Prima NEWS loni vytvořila úspěšnou anketu pro širokou veřejnost, kterou po roce opět otevírá na webu CNNPrima.cz. Cíl ankety je jediný – najít a ocenit jedinečnou ŽENU ČESKA, která svým příběhem oslnila nejen tuzemsko, ale třeba i celý svět. Vítězku Ceny Laty Brandisové vyhlásí 29. září 2024 v rámci slavnostního galavečera přímo uprostřed dostihového závodiště v Chuchle Areně Praha.

Vybavilo se vám hned na první dobrou jméno žijící ženy, dámy, slečny, sportovkyně, spisovatelky, podnikatelky, političky, umělkyně, vědkyně či filozofky, která je pro ostatní vzorem? Její sebevědomí, hodnoty a počiny inspirují a podporují lidi na cestě za jejich vlastními cíli nejen v Česku, ale třeba i za hranicemi naší republiky? CNN Prima NEWS spouští na webu CNNPrima.cz unikátní anketu, v níž je možné nominovat ženy, které si za své odhodlání a mimořádné počiny zaslouží ocenění.

Připomeňte si výjimečné dámy nominované v loňském ročníku ŽENA ČESKA 2023. Neodmyslitelnou součástí ankety ŽENA ČESKA je také elitní televizní moderátorka Terezie Tománková, která exkluzivním galavečerem hosty letos opět provede.

Příběh, který filozofii ankety dokonale ilustruje, je životní cesta Laty Brandisové, československé žokejky, dostihové jezdkyně a jediné vítězky Velké pardubické. Její legendární prvenství v nejtěžší steeplechase evropského kontinentu obdivoval v roce 1937 celý svět. Navíc v době, kdy Hitler hlasitě řinčel řetězy za hranicemi Československa a otevřeně hrozil invazí. Těžký překážkový dostih v Pardubicích byl tehdy kolbištěm, kde Němci pravidelně demonstrovali svou domnělou germánskou nadřazenost a sílu. Obdivuhodný sportovní výkon Laty Brandisové a odvážný boj s nacisty ve vypjaté a neklidné době uvedl v údiv celý svět. Žádná jiná žena doposud její prvenství ve steeplechase neohrozila. Zůstala první a jedinou. A právě na její počest je udělována v anketě ŽENA ČESKA Cena Laty Brandisové.

Nominace veřejnosti

„Žijeme ve světě, ve kterém se naprosto stírají hranice mezi výkonem žen a mužů a svět zpravodajství je navíc plný nepříjemných, často i tragických zpráv. Proto jsme nadšeni, že první ročník ankety CNN Prima NEWS: ŽENA ČESKA nechal skutečně zazářit pozitivní příběhy žen, které inspirují lidi po celém světě,“ vysvětluje šéfredaktor CNN Prima NEWS Tomáš Vojáček. „Tímto otevíráme nominace do dalšího ročníku pro širokou veřejnost. Na stránce zenaceska.cz nebo webu CNNPrima.cz mohou lidé nominovat ženu, která právě v jejich očích jednoznačně září. Kritéria soutěže jsou přitom velice široká – může jít o sportovní výkony, mimořádné činy v kulturní, vědecké či pedagogické sféře, příkladné chování či pomoc bližním,“ uzavírá Vojáček.

První vítězka a odborná porota

V roce 2023 si historicky první titul ŽENA ČESKA a Cenu Laty Brandisové převzala prof. MUDr. Eva Kubala Havrdová, DrSc., významná česká neuroložka, která se specializuje zejména na léčbu a výzkum roztroušené sklerózy. Její práce a přínos v oblasti neurologie a roztroušené sklerózy ji činí uznávanou nejen v České republice, ale i ve světě a její spolupráce s mezinárodními odborníky a institucemi pomohla posunout vědu a léčbu roztroušené sklerózy vpřed. „Vítězství mě upřímně překvapilo,“ tvrdí ještě po roce profesorka Kubala Havrdová a vysvětluje.

„Poté, co jsem získala cenu za celoživotní přínos vědě na akademické půdě, jsem na další ocenění ani nepomyslela. Proto pro mě byla už nominace od české veřejnosti docela šok. Stejně jako samotné vítězství, protože mezi TOP 10 nominovaných byla spousta dam, které jsou mediálně daleko známější než já. Samozřejmě, že mě Cena Laty Brandisové velmi potěšila, ale pro mě je důležité hlavně odvádět užitečnou práci. A žádné ze získaných ocenění nebo titulů nikdy nebylo smyslem mého života. Smyslem mého života bylo vždy pomáhat těm, kteří to potřebují,“ říká uznávaná česká neuroložka a historicky první ŽENA ČESKA.

Po nominacích široké veřejnosti dostane slovo odborná porota, složená z uznávaných osobností a vítězky loňského ročníku. V porotě se kromě prof. Kubala Havrdové letos objeví například moderátorka a zakladatelka Nadačního fondu pro pomoc lidem v těžkých životních situacích Tereza Pergnerová, generální ředitel skupiny Prima Marek Singer nebo dostihový expert Martin Cáp.

Odbornou porotu a TOP 10 oslňujících žen s jejich příběhy budeme pravidelně představovat ve vysílání CNN Prima NEWS i na webu.

Tagy:
anketa Terezie Tománková Lata Brandisová ŽENA ČESKA Eva Kubala Havrdová