CNN Prima NEWS hledá ŽENU ČESKA, která získá cenu Laty Brandisové

Žena ČESKA

CNN Prima NEWS hledá Ženu Česka

Český národ má mnoho pokladů v kultuře, přírodě nebo památkách, ale ten nejzářivější dřímá především v lidech a osobnostech, které za sebou nechávají skutečnou a nesmazatelnou stopu. CNN Prima NEWS proto na webu uspořádala anketu pro širokou veřejnost, která si kladla za cíl ocenit jedinečnou Ženu Česka, jež svým příběhem oslnila celý svět. Vítězku ankety vyhlásíme 17. září 2023.

Do ankety diváci a čtenáři posílali jména žen, dam, slečen, sportovkyň, spisovatelek, podnikatelek, političek, umělkyň, vědkyň či filozofek, které jsou pro ostatní vzorem a jejich sebevědomí, hodnoty a počiny inspirují a podporují lidi na cestě za jejich vlastními cíli. A to nejen v Česku, ale třeba i za hranicemi naší republiky. Nominace byly již uzavřeny, vítězku unikátní ankety vyhlásíme 17. září.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Minimum podpory a genderové stereotypy aneb Proč v IT prostředí chybí ženy?

Příběh, který celou soutěž dokonale ilustruje, je životní cesta Laty Brandisové, československé žokejky, dostihové jezdkyně a jediné vítězky Velké pardubické. Její legendární prvenství v nejtěžší steeplechase evropského kontinentu obdivoval v roce 1937 celý svět. Navíc v době, kdy Hitler hlasitě řinčel řetězy za hranicemi Československa. Těžký překážkový dostih v Pardubicích byl tehdy kolbištěm, na kterém se Němci pravidelně snažili demonstrovat svou domnělou germánskou nadřazenost a sílu. Obdivuhodný sportovní výkon Laty Brandisové a odvážný boj s nacisty ve vypjaté a neklidné době uvedl v údiv celý svět. Žádná jiná žena doposud její prvenství ve steeplechase neohrozila. Zůstala první a jedinou. A právě na její počest bude udělována v anketě ŽENA ČESKA Cena Laty Brandisové.

„Žijeme ve světě, ve kterém se naprosto stírají hranice mezi výkonem žen a mužů. Cíl prvního ročníku ankety CNN Prima NEWS: ŽENA ČESKA je nechat zazářit příběhy žen, které inspirují lidi po celém světě,“ vysvětluje Aleš Pýcha, marketingový ředitel skupiny Prima.

Odborná porota

Po nominacích široké veřejnosti dostane slovo odborná porota, složená z uznávaných osobností, jako jsou rektor VŠE Petr Dvořák, neurolog Jiří Dvořák, dokumentaristka Helena Třeštíková, šéfredaktorka a marketingová ředitelka Lenka Helena Koenigsmark, která se dlouhodobě snaží zlepšovat životy hendikepovaných nebo Adam Plachetka, ve světě nejznámější český operní barytonista. Dále například Dita Charanzová, místopředsedkyně Evropského parlamentu, Alexandra Kala, zakladatelka a majitelka Profimed, která naučila Čechy pečovat o zuby a dlouhodobě se zaměřuje na prevenci v oblasti péče o děti, gynekologie nebo fytoterapie, Roman Kreuziger, bývalý český silniční profesionální cyklista a nyní sportovní ředitel stáje Bahrain Victorious nebo generální ředitel skupiny Prima Marek Singer.

Deset oslňujících žen a jejich příběhy budeme pravidelně představovat ve vysílání CNN Prima NEWS i na webu CNNPrima.cz. Více o příběhu Laty Brandisové se můžete dočíst zde.

Tagy: