Vyhlášení vítězky soutěže ŽENA ČESKA se blíží. Kdo jsou ženy, jejichž práce a činy inspirují?

V české společnosti je mnoho žen, které svými skutky a působením v nejrůznějších oborech pomáhají každý den zlepšovat životy nás všech. CNN Prima NEWS se nyní rozhodla tyto hrdinky ocenit. Do ankety mohli lidé přihlásit jakoukoliv ženu. Veřejnost navrhla téměř 600 nominací. Svou cenu by si zasloužila každá, ale do finálního výběru se muselo vybrat pouze deset z nich. O vítězce nyní rozhoduje odborná porota, jejímž členem je i generální ředitel skupiny Prima Marek Singer. Kdo se stane nositelkou titulu ŽENA ČESKA, se rozhodne na finálovém galavečeru 17. září 2023. Kdo jsou ženy, které si získaly srdce veřejnosti?

Diváci a čtenáři mohli do ankety posílat jména žen, které jsou pro ostatní vzorem, jejichž hodnoty, počiny či názory podporují jiné v cestě životem. Do soutěže mohly být přihlášeny nejen ženy působící na tuzemské scéně, ale i Češky, které svými činy pomáhají za hranicemi naší republiky.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Minimum podpory a genderové stereotypy aneb Proč v IT prostředí chybí ženy?

Nominace se už uzavřely. Vítězka unikátní ankety bude vyhlášena 17. září v rámci slavnostního finálového galavečera, který se uskuteční v pražské městské části Velká Chuchle. Kdo jsou nominované ženy, které svým životním příběhem získaly vaše sympatie, a proto jste je vy, čtenáři a diváci CNN Prima NEWS, vybrali do ankety?

Ester Ledecká

Jedna z nejvýjimečnějších sportovních postav nejen v České republice, ale na celém světě, zaujala díky svým neuvěřitelným úspěchům ve dvou zcela odlišných sportech: alpském lyžování a snowboardingu.

Ester se narodila 23. března 1995 v Praze. Sportovní geny zdědila po svých rodičích – její otec Janek Ledecký je známý český zpěvák a skladatel, zatímco její matka Zuzana je bývalou českou reprezentantkou v severském lyžování.

Nejprve sbírala úspěchy na snowboardu v paralelním obřím slalomu. Stala se mnohonásobnou mistryní světa a získala řadu prvních míst ve Světovém poháru. Nezahálí ani v odvětví alpského lyžování. Přestože je to pro ni „vedlejší“ sportovní odvětví, i v této disciplíně je úspěšná. Na Zimních olympijských hrách v Pchjongčchangu v roce 2018 šokovala celý sportovní svět vítězstvím v super-G.

Talentovaná sjezdařka je první ženou v historii, která získala zlaté olympijské medaile ve dvou odlišných sportech během jediných her. Navzdory svým úspěchům zůstává Ester skromná a soustředěná na své výkony, což jí získalo mnoho fanoušků. Ester je rovněž známá svým tvrdým tréninkem a neutuchající vůlí se zlepšovat. Její úspěchy a přístup k sportu ji činí inspirací pro mnoho mladých sportovců po celém světě.

MUDr. Katarína Vlčková

Katarína pracuje jako paliativní lékařka v mobilním hospici Cesta domů, kde poskytuje paliativní péči lidem v závěru života v jejich domácím prostředí. S citlivým tématem dětské paliativní péče seznamuje také českou veřejnost.

Narodila se 19. září 1979 v Bratislavě, v roce 2004 absolvovala 1. lékařskou fakultu Univerzity Karlovy v Praze. V roce 2018 složila atestaci v oboru všeobecné praktické lékařství. S manželem Ondřejem Vlčkem má tři syny. V březnu 2021 manželé založili Nadaci rodiny Vlčkových. Do ní vložili aktiva v hodnotě 1,5 miliardy korun. Toto jmění nyní pomáhá rodinám zasaženým závažným onemocněním jejich dítěte.

V dubnu 2021 se Katarína a její manžel rozhodli pro svou nadaci pořídit značně zchátralou pražskou usedlost Cibulka. Tu plánují do roku 2026 kompletně obnovit a vybudovat tam dětský hospic s paliativním střediskem a zároveň vzdělávací a komunitní prostory pro veřejnost. Navazují na organizaci Zlatá rybka, kterou založili v roce 2014 a jejím poslání je plnit přání dětem, které trpí život ohrožujícím onemocněním.

Činy rodiny Vlčkových a významnou investici do tohoto odvětví péče zaznamenala veřejnost jak v ČR, tak i v mezinárodním prostředí.

Barbora Strýcová

Kariéra, osobnost a přístup ke hře získaly této skvělé tenisové hráčce mnoho obdivovatelů jak v České republice, tak i ve světě. Narodila se 28. března 1986 v Plzni. Její láska ke kurtům, zelenému míčku a raketě začala v raném věku. Barbora se rychle vypracovala v jednu z nejlepších českých juniorek, než přešla k profesionálním soutěžím.

Ve světě tenisu je Strýcová známá především jako vynikající deblistka. V roce 2019 získala s Hsieh Su-wei titul ve čtyřhře ve Wimbledonu, což bylo její první grandslamové vítězství. Ve dvouhře dosáhla na čtvrtfinále Wimbledonu v roce 2019 a několikrát v posledním desetiletí byla členkou vítězného týmu České republiky ve Fed Cupu.

Strýcová je známá svou neústupností a bojovností na kurtu. Často je vidět, jak se snaží o každý míč a nikdy se nevzdává. Zatímco mnoho tenistů se zaměřuje buď na dvouhru, nebo čtyřhru, Strýcová excelovala v obou disciplínách.

Ve Fed Cupu často ukazovala svého týmového ducha a hrdost na reprezentaci České republiky. S jejím upřímným projevem na kurtu i mimo něj si získala mnoho fanoušků. Je známá svou otevřeností a se svými fanoušky často komunikuje. Díky úspěchům v grandslamových turnajích a významných tenisových soutěžích je Strýcová uznávána jako jedna z top tenisových hráček na mezinárodní scéně.

Barbora Strýcová je skvělým příkladem talentu, odhodlání a hrdosti, kterými Česká republika přispívá mezinárodnímu tenisovému světu.

Dana Drábová

Kariéra a postoje v oblasti jaderné energetiky činí Danu Drábovou jednou z nejvýznamnějších expertek. Je uznávána i na mezinárodní scéně v oblasti jaderné bezpečnosti. Narodila se v roce 1955 v Praze.

Vzdělání získala v oboru jaderné chemie na Českém vysokém učení technickém v Praze a následně také doktorát z radiochemie. Již od 80. let 20. století působila v oblasti jaderné energetiky. Od roku 1991 byla hlavní inspektorkou Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) a od roku 2006 do roku 2020 i předsedkyní tohoto úřadu. Byla známá svým důrazem na transparentnost a nezávislost.

Během svého působení u SÚJB se věnovala otázkám jaderné bezpečnosti a ochrany před ionizujícím zářením v České republice. Spolupracovala s mnoha mezinárodními jadernými agenturami a organizacemi. To zahrnovalo úzkou spolupráci s Mezinárodní agenturou pro atomovou energii (IAEA).

Drábová je známá svým pragmatismem a důrazem na vědecky podložená rozhodnutí. V otázkách jaderné energetiky upřednostňuje bezpečnost a transparentnost. Kritizovala některé aspekty Evropské zelené dohody a zdůrazňovala význam jaderné energetiky pro budoucí energetickou nezávislost České republiky.

Dana Drábová je uznávána jako jedna z největších expertek na jadernou bezpečnost v Česku i ve světě. Díky své pozici předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost České republiky (SÚJB) se často účastnila mezinárodních konferencí a setkání, kde diskutovala s mezinárodními kolegy a sdílela s nimi své zkušenosti. Za svůj přínos k jaderné bezpečnosti a vědě obdržela několik mezinárodních ocenění.

Tereza Maxová

Známá česká modelka a filantropka. Svou kariérou v modelingu a filantropií patří k nejvýznačnějším osobnostem v České republice.

Narodila se 31. srpna 1971 v Pardubicích. Zájem o módu a modeling ji nakonec přivedl až k mezinárodní kariéře. Po vítězství v soutěži se v roce 1990 přestěhovala do Paříže, kde podepsala smlouvu s prestižní agenturou Elite Model Management. V 90. letech se stala jednou z nejžádanějších modelek na mezinárodní scéně. Spolupracovala s mnoha předními módními značkami a objevila se na obálkách prestižních časopisů, což jí získalo mezinárodní renomé.

V roce 2004 založila Nadaci – organizaci, která se zaměřuje na podporu dětí v dětských domovech v České republice. Stejně tak je známý její každoroční sportovní happening pod názvem TERIBEAR. Nadace Terezy Maxové usiluje o zlepšení kvality života těchto dětí a pomáhá jim najít trvalé rodinné zázemí. Také její práce v oblasti charitativních aktivit a závazek k lepšímu životu pro děti v dětských domovech Tereze získaly mezinárodní uznání.

Tereza je jednou z nejúspěšnějších českých modelek v historii. Její vášeň pro pomoc dětem v dětských domovech ukazuje, že její srdce je stejně velké jako její talent v modelingu. Navzdory svým úspěchům zůstává skromná a upřímná, což jí získalo obdiv a úctu mnoha lidí.

Tereza Maxová je skvělým příkladem toho, jak může jedna osoba kombinovat profesní úspěch s hlubokým osobním závazkem k pomoci druhým. Odhodlání změnit svět k lepšímu ji činí respektovanou a uznávanou osobností na mezinárodní scéně.

VIDEO: CNN Prima NEWS hledá ŽENU ČESKA, která získá cenu Laty Brandisové

Gabriela Soukalová

Jedna z nejúspěšnější z českých biatlonistek a sportovních postav posledních let se narodila 1. listopadu 1989 v Jablonci nad Nisou. Od dětství měla blízko k lyžování a sportu, což není překvapivé, vzhledem k tomu, že její otec je bývalým lyžařským běžcem a matka bývalou biatlonistkou.

Gabriela se velmi rychle zařadila mezi světovou biatlonovou elitu. V průběhu své kariéry vyhrála řadu závodů ve Světovém poháru. V roce 2015 získala titul mistryně světa ve stíhacím závodě a o rok později, v roce 2016, vyhrála celkové hodnocení Světového poháru v biatlonu. Reprezentovala Českou republiku na Zimních olympijských hrách v Soči, kde v roce 2014 získala dvě stříbrné medaile.

Talentovaná sportovkyně je známá hlavně svou neústupností a odhodláním, které ukazovala v každém závodě. Mimo své sportovní úspěchy je Gábina známá i svým upřímným a přímým přístupem, což si získalo srdce mnoha fanoušků.

Gabriela byla v době svého vrcholu jednou z nejlepších biatlonistek světa. Její úspěchy ve Světovém poháru a na mistrovství světa jí získaly respekt a uznání v mezinárodní biatlonové komunitě. Zároveň je inspirací pro mnoho mladých sportovců v České republice a po celém světě.

JUDr. Lucie Hrdá

Lucie je česká advokátka specializující se na rodinné právo, sexualizované a domácí násilí a stalking. Veřejnost ji nominuje za medializaci tohoto do nedávna přehlíženého obsahu a oceňuje hlavně její kroky v ochraně obětí sexuálního násilí a vzdělávání odborníků v této oblasti.

Lucie trpělivě a s nasazením propaguje práva žen, zejména se zasazuje o zvýšení povědomí o domácím a sexualizovaném násilí.

Svým vlastním příkladem ukazuje, že i rozvedená matka dvou dětí může být aktivní významnou ženou, která spoluvytváří veřejný diskurz o závažných politicko-právních tématech.

Mgr. Magdalena Málková

Magdalena pracovala ještě před deseti lety v nadnárodní japonské firmě, vyplňovala tabulky a zdánlivě jí nic nechybělo. Pak se rozhodla změnit život od základů. Během dlouhé rekonvalescence po náročné nemoci pocítila potřebu dát životu větší smysl, a tak vystudovala Pedagogickou fakultu Univerzity Karlovy, obor Učitelství pro 1. stupeň ZŠ. Je autorkou a spoluautorkou metodických materiálů pro učitele. Spoluzaložila dvě základní školy na Kolínsku. V červnu 2022 vyhrála soutěž Global Teacher Prize Czech Republic.

ČTĚTE TAKÉ: Kvóty na ženy ve vedení firem jsou třeba. Holčičky potřebují motivaci, má jasno expertka

Ráda cestuje a poznává nové lidi. Zbožňuje hudbu a sama hraje na několik hudebních nástrojů. Ráda také čte, píše a kreslí. Má dvě děti, díky kterým se neustále učí novým věcem. Celoživotní učení je její velkou zálibou.

Magdin přeskok z kariéry do kariéry a úspěch v novém prostředí skvěle vystihuje její vysoké kvality, a to i v parametrech ceny, kterou získala. Zároveň je skvělou inspirací pro mnohé další.

Prof. MUDr. Eva Kubala Havrdová, CSc.

Významná česká neuroložka, která se specializuje zejména na léčbu a výzkum roztroušené sklerózy. Její práce a přínos v oblasti neurologie a roztroušené sklerózy ji činí uznávanou nejen v České republice, ale i ve světě. Její spolupráce s mezinárodními odborníky a institucemi pomohla posunout vědu a léčbu roztroušené sklerózy dopředu.

Eva Kubala Havrdová studovala lékařství a po dokončení studia se začala specializovat na neurologii. Zaměřila se zejména na výzkum a léčbu roztroušené sklerózy.

Jako jeden z předních expertů na toto onemocnění se podílela na mnoha klinických studiích a výzkumných projektech týkajících se roztroušené sklerózy. Je autorkou či spoluautorkou řady vědeckých článků a publikací. Její práce a výzkum jsou uznávány na mezinárodních konferencích a v odborných publikacích. Pomohl zlepšit porozumět onemocnění a přispět k rozvoji nových léčebných metod.

Lékařka je považována za jednu z klíčových postav v oblasti neurologie a léčby roztroušené sklerózy v Česku a je uznávaná za svůj významný přínos k výzkumu a léčbě tohoto onemocnění na mezinárodní úrovni.

Lenka Klicperová

Fotožurnalistka a reportážní fotografka, která je známá svým odhodláním dokumentovat lidské příběhy v konfliktních a krizových oblastech světa. Původně se věnovala marketingu, avšak po návštěvě Afriky se rozhodla změnit svůj životní směr a věnovat se fotožurnalismu, a to se zaměřením na lidská práva a konflikty.

O anketě mluvila ve vysílání CNN Prima NEWS mimo jiné i členka poroty a místopředsedkyně Evropského parlamentu Dita Charanzová. Podívejte se v přiloženém videu:

Začínala jako zpravodajka, od roku 2004 do roku 2018 byla šéfredaktorka časopisu Lidé a Země. Zaměřuje se zejména na dokumentování konfliktů, války a postižených oblastí. Pracovala například v Sýrii, Iráku, Afghánistánu, Jižním Súdánu a mnoha dalších zemích od Angoly přes Namibii, Nigérii, Tanzanii, Keňu, Etiopii, Mali, Burkinu Faso, Čad, Niger či Demokratickou republiku Kongo. Dostala se také do Somálska sužovaného několik dekád trvající válkou.

Její fotografie nejenže zachycují krutost konfliktů, ale také lidskost, naději a sílu jednotlivců v těchto oblastech. Má za sebou řadu výstav v České republice i v zahraničí.

Lenka často riskuje svůj život, aby dokumentovala a sdílela příběhy lidí v nejvíce postižených oblastech světa. A právě toto odhodlání jí získalo uznání a respekt v mezinárodní fotožurnalistické komunitě. Přestože se její práce často týká tragických událostí, vždy se snaží zdůraznit lidskou stránku a ukázat, že i v těch nejtemnějších chvílích může existovat naděje.

Její fotografie nejsou jen dokumentem, ale také uměleckým vyjádřením, které emocionálně rezonuje s mnoha lidmi. Její práce byla publikována v řadě mezinárodních médií a často je prezentována na mezinárodních výstavách. Lenka Klicperová je považována za jednu z nejodvážnějších a nejtalentovanějších českých fotožurnalistek své generace.

O ŽENĚ ČESKA rozhodne odborná porota

Všech deset žen jste nominovali vy. Nyní dostane slovo odborná porota, složená z uznávaných osobností, jako jsou například dokumentaristka Helena Třeštíková, šéfredaktorka a marketingová ředitelka Lenka Helena Koenigsmark, která se dlouhodobě snaží zlepšovat životy handicapovaných, Adam Plachetka, ve světě nejznámější český operní barytonista nebo rektor VŠE Petr Dvořák.

Dále například Dita Charanzová, místopředsedkyně Evropského parlamentu, Alexandra Kala, zakladatelka a majitelka Profimed, která naučila Čechy pečovat o zuby a dlouhodobě se zaměřuje na prevenci v oblasti péče o děti, gynekologie nebo fytoterapie, generální ředitel skupiny Prima Marek Singer nebo Roman Kreuziger, bývalý český silniční profesionální cyklista a nyní sportovní ředitel stáje Bahrain Victorious.

Tagy: