Archivní záběry? Ne. V Miláně a Amsterdamu po zisku titulu covidová pravidla neexistovala

Na milánském náměstí Piazza Duomo se v neděli odpoledne zapomnělo na pandemii koronaviru.

Fanoušci Interu Milán slaví zisk titulu po 11 letech (zdroj: AP)

Pražská Slavia nebyla jediným fotbalovým klubem z Evropy, který se v neděli stal mistrem. V Itálii po devíti letech skončila nadvláda Juventusu Turín – trofej ze Serie A je nyní v rukou Interu Milán. Takovýto úspěch si zasloužil pořádné oslavy a fanoušci Nerazzurri nijak neřešili to, že přišel v době covidové. Dav čítající tisíce hlav si velkolepě užíval také před stadionem Ajaxu Amsterdam.

Nizozemskou Eredivisie ovládl Ajax už po pětatřicáté. Sladkým bonusem bylo, že už předtím měl amsterdamský celek v kapse triumf v domácím poháru. Tým trenéra Erika ten Haga – který i přes spekulace hovořící o tom, že by mohl po odvolání Josého Mourinha vést Tottenham Hotspur, prodloužil smlouvu – si pojistil titul jasnou výhrou 4:0 nad Emmenem.

„Je to úžasný okamžik. Obrovská škoda, že u toho nebyl plný stadion,“ uvedl po výhře kapitán Dusan Tadič.

Vyprodaná Johan Cruijff Arena je během stále probíhající pandemie nereálná představa, ovšem nějací příznivci už původně měli slavit přímo na tribunách. Ostatně pro předchozí kolo se v Nizozemsku už pro pár tisícovek fanoušků stadiony otevřely. Jenže tento rozvolňovací krok vláda přehodnotila a pro uplynulý víkend k nespokojenosti ligy a klubů rozhodla, že ochozy zůstanou opět úplně prázdné.

Vycházení z domu však nezakázala, a tak se už dlouho před závěrečným hvizdem v okolí stadionu kumulovali lidé. Policie sice apelovala na to, aby se fanoušci neshromažďovali, nicméně marně.

Dodržování rozestupů bylo pojmem neznámým, příznivci se mačkali, skandovali a na oslavu vítězství v Eredivisie zapalovali dýmovnice. Po utkání je přišli pozdravit čerství mistři. Na venkovní ochoz přinesli obě trofeje, které v této sezoně získali, a ze záběrů je evidentní, jak moc si přítomnost velkého davu užívali.

Slavilo se i v Miláně

V podobnou chvíli to bouřilo i o více než 800 kilometrů jihovýchodním směrem. Druhý tým italské Serie A Atalanta Bergamo pouze remizoval na hřišti Sassuola, což znamenalo jediné. Titul bere Inter Milán. Tady byl důvod k radosti ještě větší než v případně amsterdamského klubu. Zatímco Ajax vyhrál domácí soutěž za posledních 10 let pošesté, v Itálii během poslední dekády vládl Juventus Turín. K poháru „stará dáma“ nikoho jiného nepustila od sezony 2011–2012.

Hegemonii narušil až teď právě Inter. Fanoušci Nerazzurri vyrazili slavit 19. titul v klubové historii na známé náměstí Piazza del Duomo a stejně jako v případě příznivců Ajaxu platilo, že ve chvílích euforie zcela zapomněli na koronavirovou pandemii. V centru města módy si fotbalový úspěch týmu kouče Antonia Conteho užívalo kolem 30 000 lidí.

Vzhledem k tomu, že v Itálii stále platí noční zákaz vycházení, musela policie rozradostněný dav rozehnat před desátou hodinou večerní, přičemž 20 osob zadržela.

Inter naposledy vyhrál takzvané scudetto v ročníku 2009–2010, kdy pod vedením Josého Mourinha dokráčel také k triumfu v Lize mistrů a Coppa Italia.

Tagy: