Atletikou zmítaly emoce: Tyčkařky mají dvě zlata, gesto ocenil i Šebrle. Padla i žádost o ruku

Tyčkařky Katie Moonová a Nina Kennedyová se rozdělily na mistrovství o zlatou medaili.

Tyčkařky se na mistrovství světa rozdělily o zlatou medaili

Atletické mistrovství světa v maďarské Budapešti vedle parádních výkonů, vítězství a rekordů přináší i skvělé a dojemné příběhy. Jako třeba žádost o ruku přímo v cíli nebo úžasné gesto tyčkařek, které se rozdělily o zlatou medaili.

Finále soutěže tyčkařek i s Češkou Amálií Švábíkovou se změnilo v souboj Američanky Katie Moonové a Australanky Niny Kennedyové. Obě se na vrchol sezony řádně připravily. Na tréninku dřely do úmoru, pořádně odpočívaly, a i díky tomu divákům přes drobná zaváhání předvedly skvělou show.

„Ve finále tyčkařek panovala na stadionu neskutečná atmosféra. Skutečně se fandilo, Maďaři to umí,“ uznal pro CNN Prima NEWS její moderátor a bývalý desetibojař Roman Šebrle.

ČTĚTE TAKÉ: Tak jste českou dvacítku ještě neviděli. Ztratily se jí dresy, situaci vyřešila kuriózně

Obě měly naprosto stejný zápis a zastavila je až výška 495 centimetrů, píše web CNN. Stadion se těšil na rozeskakování. Místo toho ale skončily Moonová s Kennedyovou v objetí. O zlatou medaili se rozdělily. „Katie je olympijská vítězka a mistryně světa. Je to absolutní šampionka našeho sportu. Tak jsem jí jen tak nějak řekla: ‚Nechceš se o to rozdělit?‘ Ulevilo se jí a ulevilo se i mně. Je mi obrovskou ctí se o zlato s Katie podělit,“ sdělila následně novinářům Kennedyová.

Šebrle volbu atletek viděl přímo na místě a oceňuje je. „Osobně nevím, jestli bych – kdyby už k tomu došlo – jestli bych se podělil o titul mistra světa. Ale jak říkám, člověk pak přemýšlí jinak, má co ztratit: být druhý. Má co získat: být první. Myslím, že je to tak nakonec dobře, že jsou obě zlaté,“ dodal.

K dalšímu neobvyklému příběhu došlo na chodeckém kolbišti, kde slovenský chodec Dominik Černý po závodě na 35 kilometrů počkal v cíli na svou kolegyni z národního týmu a zároveň životní partnerku Hanu Burzalovou, aby ji hned za cílovou čarou požádal o ruku a dočkal se souhlasné odpovědi.

Pár spolu tvoří tři a půl roku. „Jsme spolu téměř jeden olympijský cyklus, téměř čtyři roky, takže si myslím, že to byl ten správný čas,“ citoval Černého web olympics.com. Následně přiznal, že akci s žádostí o ruku si připravil pouhé dva dny před závodem.

„Rychle jsem zaběhl do nejbližšího nákupního centra a koupil prstýnek. Za pár desítek tisíc,“ citoval atleta po závodě web atletika.sk, načež doplnil, že šlo o „několik desítek tisíc forintů“ (které mají oproti koruně mnohem menší hodnotu, pozn. red). Burzalová naopak prozradila, že si zprvu myslela, že jde o žert, které dělá její partner často, a že byla v takové pozávodní agonii, že se musí podívat na záznam, protože si celou slavnostní chvilku nepamatuje.

Tagy:
Roman Šebrle závod medaile chodci Budapešť titul Maďarsko zlatá medaile žádost o ruku sport zásnuby slavnost Mistrovství světa v atletice Dominik Černý Hana Burzalová Katie Moon Nina Kennedy tyčkařky