Až 90 procent nádorů kůže způsobuje UV záření. Dermatoložka radí, jak se účinně chránit

Dermatoložka Monika Arenbergerová

Dermatoložka Arenbergerová o prevenci rakoviny kůže

Kvůli UV záření vzniká až 90 procent melanomů kůže, upozornila v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS dermatoložka Monika Arenbergerová. Důležitá je podle ní správná ochrana před slunečním zářením a u rizikových skupin také pravidelné preventivní návštěvy lékaře. Podotkla nicméně, že naděje na vyléčení melanomu kůže je dnes velká.

V případě diagnózy melanomu se hraje o čas. Čím dříve ho člověk objeví, tím vyšší je šance na záchranu. Proto dermatologové vyzývají lidi k preventivním kontrolám znamének. Ty mohou vznikat kvůli UV záření, jehož hodnota se udává indexem v rozmezí 0 až 11. „UV index značí, jak moc intenzivní je ultrafialové záření v konkrétní den,“ řekla v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS dermatoložka Monika Arenbergerová.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Strašák jménem klimatizace? Přináší úlevu i klidný spánek. Klíčové je nastavení, radí experti

V pátek má například UV index hodnotu 6 až 7. „Lidé, kteří mají velmi světlou pokožku, se kolem poledne spálí během dvaceti minut,“ řekla Arenbergerová. Vhodnou ochranou jsou podle ní krémy. „Přes poledne bychom ale neměli chodit na přímé slunce. Od 11. do 15. hodiny bychom měli být pod slunečníkem nebo někde uvnitř. Venku bychom měli používat textilní ochranu,“ podotkla.

Upozornila, že kvůli UV záření vzniká až 90 procent melanomů kůže. „Vlastně si ho vytvoříme tím, že se špatně chráníme před sluníčkem. Proto nabádáme lidi, aby chodili na preventivní vyšetření znamének,“ sdělila Arenbergerová. K vyšetření se používá dermatoskop. „Je to osvětlená lupa, která se přikládá na konkrétní znaménko. Umožňuje až čtrnáctinásobné zvětšení. Pouhým okem je přesnost vyšetření asi 70 procent, pokud ale použiji lupu, je to až 95 procent,“ popsala dermatoložka.

Lékaři rozlišují několik druhů znamének, označují je písmeny A, B, C, D, E. „A znamená asymetrické, tedy že jedna polovina není podobná té druhé, což by mohlo být rizikové. B znamená ohraničení, tedy nejasné a rozpité okraje. C je pro barvu, D je uklidňující, protože znaménka, která jsou pod pět milimetrů, považujeme za neriziková. E je pro elevaci – pokud je znaménko vystouplé, může být melanom agresivní,“ vysvětlila Arenbergerová.

Lidé, kteří mají hodně pih, by měli dermatologa navštěvovat častěji. „Máme definované rizikové skupiny obyvatel. Všichni, kteří mají více než 20 znamének na kůži, by měli alespoň jednou ročně chodit na preventivní vyšetření,“ upozornila dermatoložka.

Podotkla, že naděje na vyléčení je velká. „Sedmdesát procent pacientů je vyléčeno pouhým chirurgickým odstraněním. Melanom se vyskytuje v horní vrstvě pokožky a my ho jen vyřízneme. Zhruba 20 až 30 procent pacientů má hlubší melanom, kde používáme zajišťovací léčbu, ale i zde je velký pokrok,“ uvedla Arenbergerová.

Tagy: