Babiš: Za Ukrajince jsme měli dostat miliardy, nemáme nic. Migrační dohoda je zrada

Andrej Babiš v Partii

Babiš má vyšší důvěru než Fiala

Podpora migrační dohody je selháním i zradou vlády Petra Fialy (ODS). Ve vysílání CNN Prima NEWS to řekl předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Podle něj chystaná reforma ohrozí bezpečnost Česka.

„Největší selháním je, že pan Vít Rakušan (ministr vnitra, pozn. red.) akceptoval migrační dohodu, kterou já jsem odmítl v září roku 2020. Pan premiér se navíc neangažuje. Dohoda ohrožuje naši bezpečnost. Budeme o tom mluvit a informovat, protože povinná solidarita neexistuje,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS expremiér Babiš.

ČTĚTE TAKÉ: Lži, švindly a nekompetence. Stanjuru považuji za totálního ekonomického diletanta, uvedl Havlíček

Evropskou unii Babiš označil za „promigrantskou sílu“, která chce „zničit Evropu Green Dealem“. „Nechápu proč migrační dohodu Rakušan odsouhlasil, když náš spojenec Polsko ji odmítlo. Česká republika měla dostat velké prachy za to, že jsme přijali půl milionu ukrajinských uprchlíků, ale nedostali jsme nic. Měli jsme dostat aspoň 40 miliard,“ dodal Babiš.

Férová dohoda, míní Pospíšil

Jiného názoru je europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09). „Návrh nepovede k tomu, že Česká republika bude nucena přijímat uprchlíky, ale bude moci finančně podpořit země, které budou v krizi pod náporem uprchlíků. To mně připadá férové,“ uvedl v Partii Terezie Tománkové.

„Straší-li někdo, že pokud bude tato úprava přijata evropským parlamentem, budou k nám proudit uprchlíci, tak nemluví pravdu. Návrh toto neříká. Jasně konstatuje, že žádná země nemůže být nucena k přijímání uprchlíků, pokud nechce, a to je strašně důležité,“ vysvětlil Pospíšil.

Státy Evropské unie se ve čtvrtek po řadě let marného snažení dohodly na migrační reformě počítající s povinnou solidaritou se zeměmi přetíženými žadateli o azyl, stejně jako s rychlejším vyřizováním neúspěšných žádostí.

Místo závazných kvót pro přerozdělování migrantů, které při pokusu o jeho zavedení před sedmi lety odmítlo Česko, Polsko a Maďarsko, počítá schválený návrh s tím, že relokace budou pouze jednou z možností, jak přetíženým zemím pomoci. Dalšími variantami má být přímý finanční příspěvek a jiná pomoc, například vyslání expertů či materiální podpora. Podle Rakušana se to však netýká Česka, Polska či pobaltských států, které mají dostatek starostí s uprchlíky z Ukrajiny.

Podívejte se na Partii, ve které nejen o migrační dohodě diskutovali zástupci vládních stran i opozice:

Tagy: