Balkán postihl blackout. Bez proudu byla i chorvatská letoviska, doprava kolabovala

Rozsáhlé části Černé Hory, Bosny, Albánie a chorvatské Dalmácie v pátek postihl výpadek v dodávkách elektrického proudu. Informují o tom místní média, podle nichž v důsledku takzvaného blackoutu, který byl největší za řadu let, nastal chaos v dopravě. Dodávky se postupně daří obnovovat. Region se nyní potýká s vlnou veder, teploty přesahují 40 stupňů Celsia.

V chorvatském Splitu podle stanice N1 nefungovaly semafory, městem zněly sirény záchranných služeb. Dodávky byly přerušeny také v Dubrovníku, Zadaru, Omiši, Makarské a na řadě dalmatských ostrovů. V bosenském hlavním městě Sarajevu se zastavily tramvaje a bez elektřiny se ocitla i řada dalších měst po celé zemi.

ČTĚTE TAKÉ: Žádný plot a varovné nápisy. Chorvatský prefekt popsal místo, kde Češi vzali smrtící granát

„Na silnicích už je úplný chaos, semafory nefungují, občané si v obchodech nemohou nic koupit, protože pokladní systémy nefungují. Restaurace, kavárny –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ všichni jsou v obrovských problémech,“ popisoval situaci chorvatský list Slobodna Dalmacija.

Deník citoval vyjádření chorvatského distributora elektřiny HEP, podle něhož měl výpadek původ v Albánii a Černé Hoře. Odběratelé budou podle společnosti dostávat proud zpět postupně a je těžké odhadnout, kdy se provoz sítě vrátí k normálu. „Je to velký výpadek, možná 20 let nepamatujeme, že by na tak velkém území nastal tak výrazný výpadek,“ uvedla firma.

Podle N1 se po necelé hodině výpadku podařilo dodávky obnovit v částech Dalmácie a Černé Hory.

V Černé Hoře měly dodávky proudu pouze města na severu země. Výpadek potvrdil na sociálních sítích také operátor černohorské přenosové soustavy CEDIS.

Černohorský ministr energetiky Saša Mujović později odpoledne uvedl, že se technici stále snaží zjistit, ve kterém místě přenosové soustavy výpadek přesně nastal. „K poruše došlo v důsledku velké zátěže sítě, náhlého nárůstu spotřeby způsobeného vysokými teplotami a kvůli vysokým teplotám, citovala ministra agentura Reuters.

Výpadek nastal také v Albánii, i tam však byly dodávky mezitím obnoveny. Tamní operátor přenosové soustavy OST podle stanice A2 uvedl, že závada nastala na interkonektoru s Řeckem. Důvodem byly extrémní teploty.

Podle agentury HINA se dosud nikdy nestalo, aby elektroenergetická soustava zkolabovala hned ve třech zemích najednou.

Léto bývá na Balkáně horké pravidelně, zřídkakdy ale teploty dosahují 40 stupňů Celsia už v polovině června, připomíná agentura AP. Současnou vlnu veder podle meteorologů způsobil horký vzduch z Afriky.

Začátkem tohoto týdne zavedly úřady v Severní Makedonii mimořádná opatření v souvislosti s vysokými teplotami. Platit mají do neděle, kdy by vedra měla začít ustupovat.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Případ vyhořelého supermarketu v Chodově nekončí: Nová prodejna, soud a nehořlavé košíky

Tagy: