Žádný plot a varovné nápisy. Chorvatský prefekt popsal místo, kde Češi vzali smrtící granát

Varovné tabule  na vojenském cvičišti Josipa Markiče

Dítě s granátem v Chorvatsku

Granát, který ve středu u chorvatského města Obrovac usmrtil devítiletého chlapce a zranil další tři lidi, si měla česká rodina přivést z vojenského areálu, do kterého vjela vědomě. Podle šibenicko-kninského prefekta Marka Jeliče jsou na místě cedule v angličtině a chorvatštině, které upozorňují na nebezpečí. Pro chorvatský web Jelič uvedl, že nechápe, jak někdo může sahat na granáty ve vojenském prostoru.

Ve středu došlo u chorvatského města Obrovac k tragické události. Po výbuchu auta tam zemřel devítiletý chlapec, dvě ženy ve věku 49 a 34 let a jeden muž ve věku 39 let utrpěli zranění. Všichni byli obyvatelé České republiky.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vzteklá seniorka pobodala spolubydlící kvůli rybízu. Tragédii zabránila odvážná zdravotnice

Chorvatský deník Jutarnji list v pátek s odvoláním na zdroj obeznámený se situací uvedl, že česká rodina vjela autem hluboko do vojenského prostoru Josipa Markiče s cílem fotit se s vojenskými „trofejemi“. „Očividně jeli na vojenské cvičiště vědomě a cíleně, aby tam sbírali různý vojenský materiál, jako jsou nábojnice. Podle informací, které mám, se dokonce fotili vedle tanku, který tam stojí jako maketa,“ uvedl zdroj, jehož identitu list nezveřejnil. Podle něj také projeli kolem několika tabulí, na kterých byla v několika jazycích varování o tom, kde se nacházejí a jaká nebezpečí na vojenském cvičišti hrozí.

„Je to otevřené cvičiště, není oplocené. Má výstražné značky, které jsou v chorvatštině a angličtině. Je tam oplocená část, kde je střelnice na pěchotní zbraně,“ popsal šibenicko-kninský prefekt Marko Jelič chorvatskému webu index.hr. V místě se podle něj testují také malorážní dělostřelecké zbraně. „Může se stát, že tam něco zůstane. Nedokážu pochopit, že na takové věci někdo sahá,“ řekl Jelič, který smrti chlapce stále nedokáže uvěřit. „Je to nesmyslná tragédie, která mě nekonečně mrzí,“ dodal.

Podle zmíněného zdroje chlapec zřejmě našel „neaktivovaný čtyřicetimilimetrový protipancéřový granát, který později neopatrným zacházením aktivoval a na následky výbuchu zemřel“.

Označení místa bylo podle Jeliče naprosto jasné. „I kdybyste přijeli ze Švýcarska, které nebylo 200 let ve válce, víte, že na granáty se nesahá. Máte i upozornění na stránkách města,“ podotkl Jelič. Oplotit cvičiště podle něj nemá smysl. „Žijeme s tím bez problémů 70 let. Armáda za to nemůže. Ohradit se dá samozřejmě všechno, ale je otázka, kolik to bude stát a jaký to má smysl,“ uvedl Jelič.

Chorvatská policie v pátek v souvislosti s případem vyslechla 46letého Čecha, který má být podle chorvatských médií otcem dítěte. „Policie vyslechla podezřelého a obvinění bude předáno České republice, s ohledem na to, že všichni účastníci události jsou Češi žijící v České republice,“ uvedla podle webu N1 prokuratura v Zadaru. Vyšetřování v Česku bude podle ní „jednodušší a ekonomičtější“. Podle kriminalistů muž dopustil, aby si dítě odneslo výbušné zařízení nalezené na vojenském cvičišti.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Zdrogovaný agresor v Brně přepadl benzinku. Zadržet se ho podařilo díky řidiči trolejbusu

Tagy: